Annonse
Jon Gunnar Pedersen er blant navnene som kommer opp på aktuelle kandidater til å ta over etter Yngve Slyngstad.  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Jon Gunnar Pedersen på liste til å ta over sjefsjobben i Oljefondet

Denne våren blir det klart hvem Norges Bank og finansminister Jan Tore Sanner vil ha aller øverst i oljefondet.

Financial Times har snakket med flere anonyme kilder i kretsen rundt fondet , også aktører som omtales som «kandidater til å ta over».

BI-forsker Espen Henriksen peker på gnisningene som er oppstått mellom fondets ledelse og Finansdepartementet under de siste årene med Slyngstad som toppleder.

Et problem skal være fondets plassering og uavhengighet samt graden av frihet til å velge investeringsstrategi. Ikke alle de anonyme kildene i saken er enige i at dagens valg av aksjeandel er den korrekte.

Henriksen mener den som tar over må være i stand til å reparere forholdet til departementet.

Artikkelen er klar på at det er mange potensielle kandidater til jobben. Av navn nevnes tidligere statssekretær i Finansdepartementet og en av grunnleggerne av Arctic Securities, Jon Gunnar Pedersen.

Pedersen har blitt omtalt som en grå eminense i mange år. Han var politisk rådgiver for Kristin Clemet i 1989 og er gått under kallenavnet Høyres kalkulator. Han gikk tilbake til Arctic som han er medeier i etter to år som statsekretær i 2015.

Martin Skancke ble i høst omtalt som frontløper av magasinet Kapital. Han har bakgrunn som ekspedisjonssjef i Finansdepartementets avdeling for formuesforvaltning fra 2006 til 2011. Han har også vært en sentral rådgiver for fondet de senere årene. Han ledet blant annet arbeidet med klimarisikorapporten.

Andre navn som kommer opp er tidligere DNB-sjef og Ap-tilknyttede Rune Bjerke og Slyngstads nestleder Trond Grande. Det nevnes også flere navn på folk som har jobbet i fondet og senere fått erfaring fra andre posisjoner i finansverden.

Annonse
Annonse