Samfunn

Tidligere direktør i Statistisk Sentralbyrå SSB, Christine Meyer, ankommer de åpne høringene i Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget om håndteringen av omorganiseringen i SSB (2018).

Meyer bestod ikke kulturtesten

Drømmen om rask innføring av radikale reformer krasjet med den norske byråkratiske virkeligheten, konkluderer forskere.

Publisert Sist oppdatert

Landets fremste byråkratiforskere Tom Christensen ved UiO og Per Lægreid ved UiB har forsket på SSB-saken og da tidligere leder Christine Meyer måtte gå.

Forskningen er nå publisert i Journal of public administration melder Finansavisen.

Artikkelen beskriver hvordan reorganiseringen i SSB utartet seg til en stor konflikt med politiske overtoner.

Ifølge de to forskerne var det at Meyer ikke bestod kulturtesten som felte henne.

Artikkelen er til dels kritisk til Meyer på en rekke områder. At hun etablerte et lokalt senter for de flinkeste forskerne, brøt med tradisjonen i SSB og blir beskrevet av forskerne som «trolig et eksempel på en politisk ganske ufølsom idé».

De to anklager henne også for å ha feilet i å bygge interne og eksterne allianser og på å oppnå kompromisser.

– Hun var ikke veldig mottagelig for signaler fra politisk ledelse, ser det ut til. Hun var standhaftig og sto på sitt og mente at hun hadde rett, mens de andre ikke skjønte hva det handlet om, sier Per Lægreid til Finansavisen.

Forskerne mener også at Finansdepartementet kunne vært tydeligere med sine styringssignaler på et tidligere tidspunkt.

Brøt med egen forskning

Byråkratiekspertene bruker også anledningen til å ta et oppgjør med Meyers forskning som professor i strategisk ledelse. Meyer har tidligere publisert artikler om at radikale reformer må gjennomføres raskt og på et vis som kan fremstå som overkjørende.

Lægreid mener det strider med den norske tradisjonen for reformarbeid.

Det er ikke første gangen Meyer blir kritisert for egen lederoppskrift.

I 2017, mens striden raste på sitt verste, uttalte tidligere SSB-ansatt og nåværende UiO-professor Karine Nyborg at lederstilen som blir beskrevet i Meyers forskning (fra 2009: Making Radical Change Happen Through Selective Inclusion and Exclusion of Stakeholders) etter hennes syn var manipulerende.

Meyer svarer Finansavisen med at hun ikke deler forskernes syn på saken.

– Man kan få inntrykk av en sta direktør med skylapper på som ikke lyttet til tillitsvalgte eller involverte departementer. Det stemmer ikke, sier hun til avisen.

Powered by Labrador CMS