Samfunn

Et telt er satt opp for å motta koronapasienter utenfor Karolinska University Hospital i Solna.

– Tiden er snart inne for å be nabolandene om hjelp

Presset på svenske intensivavdelinger er så sprengt at Sverige snart må be andre skandinaviske land om hjelp, skriver Dagens Medicin.

Publisert Sist oppdatert

I en artikkel publisert i går, skriver det svenske magasinet at «tiden er snart inne for å be Finland og andre naboer om hjelp».

Overlege Sten Rubertsson ved National Board of Health and Welfare sier dette magasinet:

– Det vil være en avgjørelse fra helse- og helsedirektørene om en nasjonal opptrappingsplan i løpet av det neste døgnet.

Situasjonen er ifølge Dagens Medicin så kritisk i landet, at man snart kan være nødt til å be «Finland og andre naboland» om hjelp for å møte det økende trykket på intensivavdelingene.

– Må spørre om hjelp

Dagens Perspektiv stilte forrige uke helseminister Bent Høie spørsmål om Norge kom til å bistå svenskene med koronahjelp.

Til dette svarte Høie at «Norge tilbyr ikke Sverige koronahjelp før de spør om det».

– Hvis Sverige ber om hjelp, vil vi vurdere det. Vi har utstrakte avtaler med Sverige. Samtidig opplever jeg at Sverige har en tjenste som er nokså lik vår med mye kapasitet i krevende tider, sier han. – Men kommer det en henvendelse vil vi vurdere det med en positiv holdning, sa han.

Nicholas Wilkinson er helsepolitisk talsperson i SV. Han mener det er viktig at Norge støtter nabolandet.

Bør Norge tilby Sverige deler av vår intensivkapasitet?

– Ja, hvis vi har plass, og helsepersonellet har krefter, må vi selvfølgelig hjelpe våre naboer i øst, sier han. – Korona-pandemien er internasjonal. Kampen mot viruset må også være internasjonal.

Men han mener Sverige må spørre om hjelpen før vi tilbyr den.

– Intensivkapasitet er ikke et rom eller utstyr. Det er sykepleiere, helsefagarbeidere og leger som har jobbet dag og natt hele året, det er dem som er intensivkapasiteten vi har. Helsepersonell er slitne og vi bør ikke lempe over enda mer arbeid for de som er heltene i vårt samfunn i koronatiden, sier Wilkinson.

Powered by Labrador CMS