Samfunn

Nicolai Tangen, leder av Oljefondet på NHO sin årskonferanse i Oslo Spektrum.

Oljefondets fossile fadese

Mens staten satte inn 87 oljemilliarder, tapte Oljefondet 90 milliarder på oljeinvesteringer i et ellers godt år.

Publisert Sist oppdatert

Det ble et turbulent år for Norges pensjonsfond Utland, Oljefondet i 2020. Det har historisk vært en fordel for et fond som Oljefondet som kjøper når andre må selge.

Det viser den årlige rapportering som ble presentert torsdag formiddag.

Totalt landet den årlige avkastningen (målt i norske kroner) på 10,9 prosent, som altså er 1070 milliarder kroner. Det er nok til å dekke 2 av 3 kostnader i statsbudsjettet for 2021.

Avkastningen i 2019 var på historisk gode 19,9 prosent og tilsvarte 1692 kroner.

Teknologi vs olje

Det ble enorme forskjeller i avkastning mellom de forskjellige aktivaklassene. Mens investeringer i teknologiselskaper ga en årlig avkastning på nærmere 50 prosent (målt i dollar), la avkastningen på de fleste andre områder, som konsumenttjenester, materialer, konsumvarer, industri og helse mellom 15 og 25 prosent.

Foto Kilde: Norges Bank / NBIM

På to områder fikk fondet negativ avkastning: Finans og olje og gass.

Paradoksalt nok for et fond bygget opp på oljeinntekter var det at oljeaksjene ga et minus på over 20 prosent. I kroner og øre ble tapet på 90 milliarder kroner.

Avkastningen på fossil energi var med det dårligere enn inntektene fra fossil energi som ble pumpet inn i fondet fra statens direkte økonomiske engasjement SDØE. I 2019 var dette 40 milliarder kroner pluss utbytte fra Equinor på 15,7 milliarder og skatter og avgifter på 30 milliarder kroner – totalt 86,7 milliarder kroner.

USA og Kina

USA og Kina står for rundt 40 prosent av verdensøkonomien målt i bruttonasjonalprodukt. Men selskaper med hovedkontor i et av disse landene ga 63 prosent av avkastningen til oljefondet. Samtidig ga selskaper i Storbritannia et tap på nesten 90 milliarder kroner.

Aller størst enkeltbidrag kom fra investeringen i Apple, som fondet tjente 84 milliarder kroner på i 2020. Amazon-eierskapet ga 51 milliarder, mens Microsoft ga 41 milliarder kroner.

Dårlig i eiendom

Samlet ga investeringene i eiendom en negativ avkastning på 5 prosent i fjor. Aller dårligst var eiendom knyttet til handelslokaler som gikk ned 30 prosent, mens kontorlokaler falt med 20 prosent.

Foto Kilde: Norges Bank / NBIM
Powered by Labrador CMS