Samfunnsstyring

Guri Rørtveit blir ny direktør for Folkehelseinstituttet.

Guri Rørtveit blir ny direktør i Folkehelseinstituttet

Rørtveit ble utnevnt til ny direktør for Folkehelseinstituttet (FHI) i statsråd denne uken. Hun vil begynne i stillingen 18. mars 2024.

Publisert Sist oppdatert

Rørtveit er lege, forsker og professor i allmennmedisin ved Universitetet i Bergen.

Hun tar over som direktør i FHI etter Camilla Stoltenberg, som tidligere i år sluttet i FHI for å bli leder i forskningsinstituttet Norce.

Guri Rørtveit er ansatt i et åremål på seks år. Hun sier det blir en viktig del av jobben å se på hvordan FHI kan endre seg for å ta en mer spisset rolle som kunnskapsleverandør for helsetjenester, myndigheter og kommuner.

Lege og forsker

Rørtveit ble uteksaminert som lege fra Universitetet i Trondheim i 1991, og er spesialist i allmennmedisin. Hun har doktorgrad fra Universitetet i Bergen i 2004, og har arbeidet som allmennlege i over 15 år i Øksnes og Bergen kommune. Hun har vært forskingsleder ved Allmennmedisinsk forskingseining i Bergen ved UNI Research Helse, og ble professor i 2009. Fra 2016 har hun ledet Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen.

Rørtveit har også erfaring fra ulike styrer, blant annet styreleder for Chr. Michelsens Institutt og som styremedlem i Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.
– Samspillet mellom samfunn og individuell helse har alltid interessert meg, og jeg gleder meg til å arbeide for bedre folkehelse sammen med de dyktige fagfolka ved Folkehelseinstituttet. Direktørjobben gir en unik mulighet til å bidra til tilrettelegging for god helse, sier Guri Rørtveit i en pressemelding.

– Hun er uten tvil godt kvalifisert med sin lange og brede erfaring både som lege og forsker, og som leder for sterke kunnskapsmiljøer, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

FHI får nye oppgaver

Folkehelseinstituttet for også flere nye oppgaver fra neste år. Det er et resultat av den omorganiseringen som er skjedd i den statlige helseforvaltningen det siste året. Blant annet tar FHI over Kreftregisteret som nå blir flyttet fra Oslo universitetssykehus (OUS) til FHI.

Blant endringene er også en samling av arbeidet med helseregistre i FHI. Norsk pasientregister (NPR), Kommunalt pasient- og brukerregister (KPR) og Egg- og sæddonorregisteret (inkludert Mor- og donorkoderegisteret) overføres fra Helsedirektoratet til FHI. Også forløperen til Kommunalt pasient- og brukerregister IPLOS overføres.

Videre overføres Helsedataavdelingen og Helsedataservice fra Direktoratet for e-helse. Helsedataservice er en nasjonal tjeneste for tilgjengeliggjøring av helsedata fra norske helseregistre. Også nettstedet helsedata.no blir overført til FHI.

– Vi har stor tro på å samle og styrke arbeidet med helseregistrene slik det nå blir gjort. Målet er både å gjøre det lettere å samarbeide på tvers, og ikke minst å bli bedre på å dele helsedata med resten av samfunnet på en god måte, sier konstituert direktør Gun Peggy Knudsen i en pressemelding.

Som en del av endringene får også FHI kontorer flere steder i landet, både på Tynset, i Trondheim og på Montebello i Oslo, i tillegg til kontorene FHI allerede har i Bergen og i Oslo. FHI har også fått arbeidssted i Levanger som følge av åpning av nasjonalt kompetansemiljø for helsestasjons- og skolehelsetjenesten 6. desember.

Powered by Labrador CMS