Samfunnsstyring

Dyrtiden, med kraftig pris- og renteøkning over lengre tid, tvinger flere og flere til å be kommunene om (økonomisk) bistand. Illustrasjonsfoto: courtneyk | iStock Photos

KS forventer at flere vil motta sosialhjelp i 2024

Hele 7 av 10 kommuner regner med at det blir flere som kommer til å motta sosialhjelp i 2024 enn i inneværende år – og langt flere enn i 2020 og 2021, viser budsjettundersøkelsen til KS.

Publisert Sist oppdatert

Det er 69 prosent av landets kommuner som forventer en økning i antall sosialhjelpsmottakere i 2024. Det betegnes riktignok som moderat, sammenlignet med i år, men utgjør en betydelig økning når en ser på tallene for 2020 og 2021. I disse to årene økte antall personer som mottok sosialhjelp med rundt 20 prosent.

Utviklingen skyldes blant annet flere flyktninger som kommer til Norge – og at dyrtiden, med kraftig pris- og renteøkning over lengre tid – tvinger flere og flere til å be kommunene om bistand, går det fram av KS-rapporten.

Flere også i barnevernet

Også de forventede tallene innen barnevern gir grunn til bekymring. Nesten 4 av 10 kommuner forventer flere tjenestemottakere i barnevernet, sammenlignet med tallene fra vedtatt budsjett for inneværende år. I 2022 lå den forventede økningen på rundt 20 prosent, altså rundt halvparten.

Hvert år gjennomfører kommunesektorens interesseorganisasjon (KS) en budsjettundersøkelse blant både kommuner og fylkeskommuner. I år svarte 126 av landets 356 kommuner. 62 prosent av landets innbyggere bor i disse kommunene. Undersøkelsen gir med andre ord et nokså klart bilde av situasjonen.

KS har i tillegg lastet ned driftsbudsjett fra 102 kommuner og investeringsbudsjetter fra 108 kommuner.

13 av 14 fylkeskommuner, utenom Oslo, har svart på budsjettundersøkelsen. KS har i tillegg lastet ned driftsbudsjett fra 12 fylkeskommuner og investeringsbudsjettet fra alle 14.

Betydelig svakere driftsmarginer

En gjennomgang av kommunedirektørenes forslag til driftsbudsjett for neste år (i 102 kommuner) tyder på budsjettert netto driftsresultat for alle kommuner vil ligge et sted mellom 0,2 og 0,35 prosent av driftsinntektene.

Det er det laveste anslaget siden 2016, understreker KS.

Powered by Labrador CMS