Samfunnsstyring

Departementet har skåret igjennom. Omorganiseringen er ferdig. Nå skal stolene fylles opp på nytt i den statlige helseforvaltningen.

Nå starter stolleken i helseforvaltningen

FHI må si fra seg rundt 70 årsverk, men får tilført nesten 200. Omorganiseringen av den statlige helseforvaltningen bærer preg av en avansert ‘stollek’.

Publisert Sist oppdatert

­Direktoratet for e-helse blir en del av Helsedirektoratet, mens Statens legemiddeltilsyn får nytt navn og flere oppgaver som Direktoratet for medisinske produkter.

Høringsrundene er over og Helse- og omsorgsdepartementet har konkludert. Nå skjærer de igjennom all støy og tallfester antall medarbeidere som må skifte arbeidsplass etter en omfattende omorganisering av den statlige helseforvaltningen.

Uklare roller under pandemien

Som Dagens Perspektiv har omtalt tidligere, har Helse- og omsorgsdepartementet foretatt en gjennomgang av den sentrale helseforvaltningen og vurdert behovet for justeringer i dagens organisering med sikte på «effektiv ressursbruk, avklarte roller og ansvar mellom etatene».

En hovedårsak til at dette skjer er at det under pandemien oppsto uklarheter om roller og ansvar mellom de ulike statsetatene, og da særlig mellom Folkeinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet (Hdir).

Hovedtrekkene i den nye organiseringen ble lagt fram i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i mai. Siden har departementets forlag til ny organisering vært på en lang høringsrunde. Der kom det fram flere kritiske stemmer til den foreslåtte omorganiseringen.

Hdir vs FHI

Særlig har rolle- og ansvarsfordelingen mellom Helsedirektoratet og FHI skapt en smule strid under omorganiseringsprosessen. Mange har ment at FHI ansvarsområde blir innskrenket.

Følgende står å lese i departementets høringsnotat:

«Helsedirektoratet rendyrkes som en utvidet og mer helhetlig myndighetsetat med «følge-med funksjoner» og rådgivningsfunksjoner innen hele helse- og omsorgstjenesten og folkehelseområdet. Tiltaket innebærer en samling av myndighetsfunksjoner, gjennomføringsfunksjoner og ansvar for registeranalyser og statistikk innen helse- og omsorgstjeneste- og det brede folkehelsefeltet i Helsedirektoratet. Dette betyr blant annet at deler av folkehelsefeltet flyttes fra Folkehelseinstituttet til Helsedirektoratet».

Overtar Kreftregisteret

På den annen side skal FHI nå overta hele Kreftregisteret, samt alle årsverk som syslet med helseregistre i Direktoratet for e-helse. Det innebærer at rundt 200 årsverk overføres til FHI. I Kreftregisteret var man lite lystne på å bli en del av FHI, men departementet har stått på sitt. Helsedirektoratet eser også ut, da de nå overtar resten av Direktoratet for e-helse, samt flere årsverk innen smittevern og folkehelsefeltet fra FHI.

Selv om FHI ‘får’ flere nye årsverk, er det mange som mener at instituttet likevel mister mye av sin egenart, da Helsedirektoratet skal overta flere av FHIs oppgaver innen smittevern og folkehelse.

Folkehelseinstituttet skal overføre 22 årsverk til Direktoratet for medisinske produkter, 42 årsverk til Helsedirektoratet og 2 årsverk til Helse- og omsorgsdepartementet.

Spørsmålet om penger

Tillitsvalgt for NTL i FHI, Marc Gayorfar, sier til Dagens Perspektiv at de ansatte er lettet over at det endelig kommer en avklaring.

− Dette er noe alle har ventet lenge på. Det er på mange måter en lettelse, for mange av uklarhetene er nå bestemt. Departementet har skjært gjennom, og nå kan alle forhåpentligvis begynne å jobbe med implementeringen.

− Et annet interessant spørsmål er hvordan disse endringene utkrystalliserer seg i statsbudsjettet. Departementet har sagt at omorganiseringen av helseforvaltningen ikke skal føre til noen nedbemanning, men implementering av disse endringene koster etatene penger, og omrokkering av ressurser mellom etatene påvirker også budsjettrammene. Så det blir spennende å se hva som kommer i statsbudsjettet 6. oktober, sier Gayorfar.

Se en større versjon av figuren her.

Stolleken. Slik ser Helse- og omsorgsdepartementet for seg at ressursene i helseforvaltningen skal fordeles etter den nye organiseringen. Foto Helse- og omsorgsdepartementet
Powered by Labrador CMS