Nyheter

Prisene steg i forrige måned, blant annet på grunn av et hopp i matvareprisene.

Økte priser i oktober gir trolig nytt rentehopp i desember

Økte mat- og strømpriser bidro til at prisveksten steg i oktober. Nå er det ingen tvil om at det blir rentehopp i desember, mener DNBs sjeføkonom.

Publisert Sist oppdatert

Tallene er hentet fra Statistisk sentralbyrå (SSB) fredag.

Ifølge dem stiger prisene igjen, etter fire måneder på rad med en fallende prisvekst. Forrige måneds nivå var det laveste på to år.

– Strømprisene steg kraftig fra september til oktober i år. I fjor falt prisene i samme periode. Dette trekker tolvmånedersveksten i konsumprisindeksen opp fra september til oktober i år, sier seksjonsleder Espen Kristiansen i SSB.

Matvarene blir stadig dyrere

Samtidig steg prisene på matvarene med 0,7 prosent fra september til oktober.

Dette er fortsatt den viktigste årsaken til den samlede prisveksten det siste året, ifølge SSB.

– Som følge av priskampanjer, falt prisene på fisk og sjømat kraftig i august og september. Bortfallet av disse priskampanjene gjorde at vi målte en betydelig prisoppgang på denne gruppen i oktober, sier seksjonsleder Espen Kristiansen i SSB.

I oktober steg prisene på fisk og sjømat med 10,4 prosent etter å ha gått ned 9,1 prosent i september. Varer som kaffe, friske grønnsaker, samt lammekjøtt etter sesongmessig tilbud var varer som økte i pris i oktober og bidro til prisveksten.

Strøm og husleie

Fra september til oktober økte prisene på elektrisitet inkludert nettleie 18,4 prosent.

– Til tross for en oppgang i strømprisene sist måned er strømprisene langt lavere enn i fjor, sier Kristiansen.

Samtidig lå prisene for husleie 4,3 prosent høyere i oktober enn på samme tid i fjor.

– Utleiere av bolig justerer husleiene sine etter konsumprisindeksen. Høy prisvekst over tid vil derfor gradvis gjenspeiles i økte husleier. I tillegg kan man se for seg at renteøkningene bidrar til økte husleier på nye leieavtaler, sier Espen Kristiansen.

– Tvilen rundt rentehopp er borte

KPI-JAE (også kalt underliggende inflasjon), steg i oktober med 6 prosent de siste tolv månedene, opp fra 5,7 prosent måneden før.

Norges Bank har tidligere gitt signaler om at styringsrenta trolig vil gå opp atter en gang i desember hvis den underliggende inflasjonen økte, mens renten kunne bli holdt i ro dersom den underliggende prisveksten gikk ned.

Nå må det skje noe dramatisk for at ikke Norges Bank skal sette opp styringsrenten i desember, mener DNBs sjeføkonom Kjersti Haugland.

– Tvilen om det blir rentehopp i desember er borte, sier DNBs sjeføkonom Kjersti Haugland til NTB.

SSB har tidligere anslått en prisvekst på 4 prosent i 2024.

Powered by Labrador CMS