Arbeidsliv

Store stoler, dårligere etikk

Det forskes på mangt og mye rundt om i arbeidslivet.

Publisert Sist oppdatert

Store stoler skaper stort juks, proklamerer en overskrift i magasinet Harvard Business Reviews novemberutgave. Hvorpå den noe uvanlige tittelen etterfølges av et intervju med Andy Yap, som til daglig underviser ved MIT Sloan School of Management.

Andy Yap har sammen med kollegene sine studert mulige sammenhenger mellom ergonomiske arbeidsforhold og etikk, og vi får vite at resultatene viste at folk som befinner seg i en posisjon der de kan breie seg på stor plass og har store stoler å sitte i, er mer tilbøyelige til å oppføre seg uetisk.

Eksperimentene viste at disse menneskene hadde lettere for å putte feilaktig overbetaling i egen lomme i stedet for å returnere det overskytende. De var også mer tilbøyelige til å jukse og bryte regler i simuleringsforsøket.

I intervjuet forklarer Yap at når vi har plass til det, så vil vi breie oss ut rent fysisk. Han legger til at denne typen åpen kroppsholdning – hvor man etter sigende breier seg ut med armer og bein på den plassen man har til rådighet – ofte er et uttrykk for makt. Det er altså ikke det å ha store ting i seg selv, som er saken, men det at du har så mye plass at det er mulig for deg å breie deg. Det er dette som ifølge forskeren gjør at du føler at du har mer makt, og det er denne følelsen som igjen påvirker adferden din.

Blir vi mindre etiske så snart vi tar plass i en stor stol? I intervjuet svarer ikke Yap direkte på dette. Han mener imidlertid at det er viktig å se på hvordan vanlige ting i livet ditt, som den plassen du har rundt deg, kan påvirke tanker, følelser og adferd. Han mener også at det er viktig å tenke på hvordan man kan redusere korrupt adferd blant mektige mennesker.

Han blir i intervjuet også spurt om sammenhengene kan være motsatt. Om det kan være slik at det uærlige, materialistiske sjefer er de typene som er mest tilbøyelige til å ha store kontorer og biler. Han svarer bekreftende på det, men forteller at de har gjort eksperimenter med grupper hvor det kun var den fysiske plassen som var forskjellen på dem.
Selv Andy Yap tar imidlertid ikke funnene sine så bokstavelig at han vil anbefale at alle skal ha et lite skrivebord. Han konstaterer at maktens psykologi er mangfoldig, og at det som reduserer korrupt adferd blant vanlige mennesker kanskje er noe annet enn det som reduserer korrupt adferd blant mennesker med makt.
Powered by Labrador CMS