Ledelse

Styrekvinner undervurderes

Menn i styrer tror ikke at kvinnene i styrene har så mye kompetanse som de faktisk sitter inne med, viser analyse fra Harvard Business School.

Publisert Sist oppdatert

Her hjemme har 2014 startet med en debatt om kvinner og glasstaket; teorien om usynlige hindere som skal forhindre kvinner fra å bli toppledere. Forsker Anne Grethe Solberg har lett etter glasstaket i sin forskning på norske næringslivsledere, men finner ikke at det eksisterer. Andre mener at glasstaket finnes.

Internasjonalt handler imidlertid kvinnedebattene for tiden mest om styrer og kvoteringsspørsmål. En analyse gjort av Harvard Business School, konsulentselskapet Heidrick & Struggles og kvinnenettverket Women Corporate Directors viser eksempelvis at menn i styrer undervurderer kvinnenes kompetanse, forteller Berlingske Business.

Undersøkelsen er riktignok amerikansk, men flere av den danske avisens kilder mener at dette kan være en av forklaringene på den lave kvinneandelen i danske styrer.

Kvinnene i analysen fra Harvard Business School sier at de ofte opplever å møte disse hindringene i styrer:

  • 21 prosent sier at de opplever at de ikke blir hørt.
  • 20 prosent opplever at de ikke aksepteres på like fot med mennene og ikke oppfattes som en del av gruppen, eksempelvis forbigås de ved uformelle sammenkomster, som golf.
  • 20 prosent føler at de har vanskeligere for å bli oppfattet som troverdige i styrearbeidet enn menn.
  • 5 prosent sier at de møter stereotype forventninger til kvinners oppførsel, for eksempel om at de – fordi de er kvinner – skal være spesielt etiske. En slags etisk garanti for styret.
Powered by Labrador CMS