Samfunn

Blir ikke gjenvalgt? KS-leder Gunn Marit Helgesen.

Ap vil kaste Helgesen fra KS-tronen

Styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, risikerer å bli kastet etter kun en periode. Det vil et nytt rød-grønt flertall på KS landsting i februar sørge for.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Kommunal Rapport.

Etter kommunevalget i høst vil andelen rødgrønne delegater ha et solid flertall under landsmøtet, ifølge avisen. For noen uker siden skrev Telemarkavisen det samme.

– Dette handler ikke om den jobben hun har gjort, dette er ren partipolitikk. Arbeiderpartiet har gjort et veldig godt valg, og har over 250 av landets ordførere. Da mener vi det vil være naturlig at vi også har lederen av KS, sa en sentral Ap-kilde til Telemarkavisa.

Selv mente Helgesen at det var «synd at KS blir politisert på denne måten».

Aktivt tatt sjefsrollen

Men et problem er at Helgesen selv har bidratt til politiseringen av KS. Hun er Høyrepolitiker fra Telemark, og varearepresentant på Stortinget for partiet. Hun er aktiv i Telemarkpolitikken, og sitter som gruppeleder for Høyre i fylkestinget. Hun har tidligere vært fylkesordfører i Telemark.

Hennes forgjenger som styreleder i KS, Halvdan Skar var fra Arbeiderpartiet. Han satt på toppen av KS i 20 år. Men hadde en mye mer tilbaketrukket rolle i organisasjonen.

Helgesen har valgt en annen strategi. Hun har vært en synlig og kontroversiell styreleder. Tidligere administrerende direktør i KS, Sigrun Vågeng gikk av etter det som antas å bunne i samarbeidsproblemer med styrelederen. Vågeng var en tydelig direktør for KS. Hun hadde på en måte samme rollen som Kristin Skogen Lund i NHO, Vibeke Madsen i Virke og Anne-Kari Bratten i Spekter har – en administrerende direktør som fronter organisasjonen utad og som leder en profesjonell organisasjon i det daglige. Vi merker ikke mye til styrelederne i disse organisasjonene. De ville ikke funnet på å opptre slik Gunn Marit Helgesen gjør.

Helgesen er ikke redd for å mene i offentligheten. Særlig ble det bråk da Helgesen tok på seg talskvinnerollen under konflikten rundt lærernes arbeidstidsavtaler i fjor.

Etter at Gunn Marit Helgesen ble valgt som leder i KS i 2012 – med borgerlig flertall på landstinget – har hun endret lederstilen på toppen av KS. Det er i dag krystallklart at det er styrelederen – Gunn Marit Helgesen – som er sjefen i KS. Det virker i alle fall slik utad.

Administrerende direktør Lasse Hansen – som overtok etter Sigrun Vågeng – er det ikke så mange utenfor kommunesektoren som kjenner navnet på.

KS-lederen skal være brobygger

– Den tidligere styrelederen Halvdan Skard var en markant leder som satt gjennom mange periode med skiftene politisk flertall, sier professor Jacob Aars ved Institutt for administrasjon og organisasjonsvitenskap ved universitetet i Bergen.

Aars mener at lederen i KS er en viktig posisjon og at en av de viktigste oppgavene er å bygge politisk bro over de politiske motsetningene mellom medlemmene, ikke ulikt slik en ordfører gjør i kommunene. Men han advarer mot å la partipolitikken styre.

– Det partipolitiske bør ikke bli for sterkt. KS er en interesseorganisasjon og skal tale med en stemme for medlemmene sine. Hvis lederen i for sterk grad knytter seg til sitt parti og fronter eget partis saker, så vil det svekke legitimiteten blant medlemmene over tid, sier han.

Vil kjempe for Helgesen

Ifølge Kommunal Rapport ønsker Høyre å kjempe for at Helgesen får fortsette som KS-leder.

– Hun er uten tvil vår kandidat og kommune-Norge er fornøyd med jobben hun gjør, sier Tore Opdal Hansen, leder i Høyres kommuneutvalg og ordfører i Drammen.

Men jobben som styreleder i KS handler ikke bare om å gjøre en god jobb. Den skal også speile det politiske landskapet i kommune-Norge, mener Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng.

– Både KS' ledelse, hovedstyre og landsstyre bør gjenspeile valgresultatet. Vi skal finne en god kandidat til å fylle toppledervervet i KS, sier hun til Kommunal Rapport. Det er foreløpig uklart hvem som blir Aps kandidat til styreledervervet i KS.

Landstinget i KS

  • Landstinget er KS's høyeste organ og holdes hvert fjerde år, etter lokalvalgene.
  • Neste landsting holdes i Kristiansand 15. – 17. februar 2016.
  • Landstinget har 237 valgte delegater fra kommuner, fylkeskommuner og kommunale bedrifter
  • Delegatene velger blant annet hovedstyre og landsstyre for KS for kommende periode

Kilde: Kommunal Rapport

Powered by Labrador CMS