Samfunn

Hellas tilbyr pensjonsreform mot ny lånepakke

Hellas foreslår kutt i pensjonsutgiftene og økte skatter og avgifter i bytte mot et treårig låneprogram.

Publisert Sist oppdatert

I forslaget som ble oversendt til kreditorene i EU torsdag kveld, foreslår grekerne å spare utgifter tilsvarende 1 prosent av bruttonasjonalprodukt gjennom endringer i pensjonssystemet og å gjøre det vanskeligere å gå av med pensjon tidlig.

Den greske regjeringen foreslår også å øke skatten for selskaper som driver med skipsfart, i tillegg til å fjerne skattelettene på de greske øyene. I tillegg foreslår regjeringen å øke momssatsene for hotell- og restaurantbransjen.

I bytte mot reformene ber Hellas om 53,5 milliarder euro (480 milliarder norske kroner) for å dekke landets låneutgifter de neste tre årene.

De ber også kreditorene om å gjennomgå kravene til overskudd i Hellas på nytt. I forslaget beregner den greske regjeringen et såkalt primært overskudd på 1 prosent i år og 2 prosent neste år.

Peter Spiegel, sjef for Brussel-kontoret i avisen Financial Times, skriver på Twitter at forslaget ligner svært mye på det som 61 prosent av grekerne stemte nei til i folkeavstemningen sist søndag. Men han påpeker også at det nye forslaget ikke inneholder like store kutt i forsvarsbudsjettet som långiverne tidligere har krevd.

Powered by Labrador CMS