Samfunn

Tilbake til krittavlen.

Her er skolen hvor skjermer er forbudt - alltid, uansett

Elevene ved London Acorn School har ikke lov til å bruke smarttelefoner og datamaskiner. De kan heller ikke se på TV, ikke engang hjemme eller i ferien.

Publisert Sist oppdatert

Steve Jobs barn fikk visstnok ikke bruke datamaskiner hjemme. Om det er en myte eller ikke, er noe uklart, men uansett hadde ikke Jobs vært alene om ideen.

Det er den britiske avisen Guardian som har besøkt London-skolen med det nærmest Amish-aktige synet på film, TV og data. Det strenge regimet ved Acorn School, ingen skjermer hverken på skolen eller hjemme, er noe også foreldrene må skrive under på.

Skolen åpnet dørene først i 2013, har 42 elever opp til 14 år, men har plass til dobbelt så mange. Det er på ingen måte en skole for alle. Skolepengene kommer på 11 000 pund per år per elev, dermed legger den seg på et nivå som kun de rikeste vurderer, skriver avisen.

Likevel kan den være starten på en større trend. En ny rapport fra OECD viste tidligere denne måneden at effekten av å investere i datamaskiner og nettbrett i skolen har kastet lite læring av seg.

Det er ikke slik at skolens ledere, som er tilhengere av filosofien til Rudolf Steiner, tror at datamaskiner ikke har sin plass i dagens samfunn. I Acorns vedtekter heter det at de er motstander av alle typer elektronikk for små barn, men at en gradvis innføring for tenåringer er mer naturlig.

- Barn kommer til å møte på teknologi uansett hva skolen gjør, særlig ettersom det blir billigere og mer utbredt. De fleste barn - eller voksne - kan bli svært gode på data veldig raskt, og skolen burde ikke føle behov for å fylle et kunnskapshull som ofte ikke finnes, sier Tom Bennett til Guardian, han er en lærer som leder et britisk offentlig utvalg som skal forbedre læremiljøet i klasserommet og har begynt å stille spørsmål ved nytten av teknologi som lærehjelp.

Powered by Labrador CMS