Europa

Enige om handelsavtale: Australias statsminister Tony Abbott kunne i formidag endelig «shake hands» med Kinas handelsminister Gao Hucheng.

Kina og Australia i mål med omfattende handelavtale

I formiddag signerte Kina og Australia en ny frihandelsavtale. Kina beskriver den nye avtalen med Australia som den mest liberale avtalen kineserne noen gang har forhandlet med noe land. Og i Brussel har EU flørtet med hele Latin-Amirika om økt handel.

Publisert Sist oppdatert

Australias handelsminister Andrew Robb og den kinesiske handelsministeren Gao Hucheng signerte endelig frihandelsavtalen «ChAFTA» mellom de to landene onsdag formiddag i den australske hovedstaden Canberra. Forhandlingene om avtalen har pågått svært lenge – de startet i april 2005 – og beskrives som tunge, kronglete og med mange tilbakeslag, forteller nettmagasinet Quartz.

Australias statsminister Tony Abbott er glad for at de to landene endelig kom i mål, og sier signeringen markerer en stor dag:
– Jeg er sikker på at våre kinesiske venner fra i dag vil nyte den saftige biffer og god vin fra Australia, sa han etter at avtalen ble undertegnet .

Abbott beskrev både Kinas president Xi Jinping og handelsminister Gao som smarte og observante politikere.

– Jeg ble faktisk virkelig glad for å få brev fra president Xi i dag, der han gir sine personlige gratulasjoner i forbindelse med signeringen av avtalen. Presidenten vil om kort tid motta et brev fra meg, der jeg også vil uttrykke stor glede over en avtale som jeg mener vil være begynnelsen på neste kapittel i forholdet mellom våre to land, sa Abbot.

ChAFTA-avtalen innebærer sterke reduksjoner på toll og andre handelsbarrierer mellom de to stormaktene i sør-øst, skriver australske medier.

Mer enn 85 prosent av Australias vareeksport til Kina vil nå få reduserte tollsatser, og andelen varer med nedsatt toll vil øke til 95 prosent i løpet av ti år. Meieri- og melkeprodukter får 20 prosent tollreduksjon, mens kjøtt-tollen kuttes med mellom 12 og 25 prosent. Også en del tjenester omfattes av avtalen.

Tollsatsene på vin skal ned med opptil 20 prosent i løpet av fire år – Kinas voksende middelklasse er tørst.

Latin-Amerika + EU

Handelsavtaler er virkelig på den globale agendaen om dagen. USA og EU forhandler stadig om den såkalte TTIP-avtalen, mens 55 lande – deriblant Norge – forsøker å bli enige om den såkalte TISA-avtalen om friere handel med tjenester.

Og I Stillehavsregionen vil USA ha nok en avtale – der forhandles det om TPP-avtalen.

Les mer om de ulike avtalene her.

Det siste skuddet på handelsstammen er en ny avtale mellom EU og Latin-Amerika.

Under et stort toppmøte mellom EU og latinamerikanske land i Brussel i forrige uke lovte europeiske ledere å jobbe for sterkere økonomiske bånd til sine latinamerikanske kolleger. Lederne diskuterte nye handelsavtaler og visumfrie reiser. EU har allerede sterke økonomiske bånd med Latin-Amerika. Det finnes en handelsavtaler med 26 latinamerikanske og karibiske land, noe som gjør den blokken med flest handelsavtaler med regionen. Kinas økende innflytelse i Latin -Amerika , men både EU og de Latinamerikanske landene ønsker å utvide antall land i Latin-Amerika til over 30, samt styrke innholdet i avtalen.

For europeerne er Kinas sterke posisjon i Sør-Amerika en drivkraft for å styrke båndene til kontinentet. Og for flere latinamerikanske land er målet å bli mindre avhengige av USA.

– Vi vil slippe å bli styrt av USAs usynlige hånd, sa for eksempel Ecuadors president Rafael Correra etter møtet i Brussel.

– Vi har sett at Kina har bygget opp svært sterke handelsforbindelser over hele verden. Europa og Latin -Amerika bør også øke sin handel , sa Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

Powered by Labrador CMS