Nyskaping

København satser på at big data skal gi byen ny vekst og grønnere klima.

København gjør big data til big business

København satser stort på big data – og har satt seg hårete mål om at byen skal bli et laboratorium for utvikling gjennom en helt ny big data-plattform som intet mindre skal bidra både til grønn omstilling og økonomisk vekst.

Publisert Sist oppdatert

Ingen andre byer har knekt koden for hvordan de enorme mengdene med data som genereres i store urbane miljøer kan standardiseres og gjøres til råstoff for innovative bedrifter. Danskene mener å ha klart det. Og med sedvanlig dansk selvtillit har københavnerne ambisjoner om tjene penger på å eksportere sine big data-ideer til andre storbyer.

Hvis alt går etter planen så slås bryteren på for Københavns nye big data-plattform i desember. Visjonen er at plattformen skal bli en digital markedsplass for offentlige og private aktører – med deling, analyse og handel med de enorme mengdene av data som genereres og skapes i den danske hovedstaden. Prosjektet er et resultat av et samarbeid mellom København kommune, Region Hovedstaden, klyngeorganisasjonen CLEAN og den japanske teknologigiganten Hitachi, som skal stå for driften av plattformen, skriver danske Mandag Morgen. Ifølge overborgermester i København, Frank Jensen (S), er målet for plattformen todelt.

– Vi ønsker å dra nytte av plattformen for å løse noen av våre utfordringer på klimaområdet. Men vi ønsker også å bruke plattformen til å skape vekst og nye produkter blant regionens bedrifter og gründere, sier han til Mandag Morgen.

Ifølge senior vice president for Hitachi Consulting, Hans Lindemann, er plattformen unik også i verdenssammenheng.

– Mange byer rundt om i verden har i dag lansert ideer og satsinger innen big data. Men fortsatt har jeg ikke kommet over noen som har en så ambisiøs plan i forhold til involvering av både offentlige og private aktører som her i København, sier Lindemann.

Teknisk sett består plattform av en type teknologi som kan oversette og standardisere alle typer data til samme format. I tillegg skal det utvikles en «verktøykasse» som gjør det mulig å trekke data ut av plattformen, slik at bedriftene lettere kan skape et analytisk grunnlag ved f.eks. å søke på og utarbeide og kryssreferanser for bestemte datatyper.

Det skal etableres et eget selskap som skal drifte plattformen i det daglige. Ifølge borgermester Frank Jensen har københavnerne ambisjoner om at den nye innovative big data-plattform etter hvert vil bli eksportert til andre byer.

Powered by Labrador CMS