Arbeidsliv

Kortere tid med dagpenger fikk flere i jobb i Danmark

Danskenes svært omdiskuterte dagpengereform fra 2013 får stadig flere ledige i arbeid. Det melder avisen Børsen.

Publisert Sist oppdatert

Dagpengereformen i Danmark ble gjeldende for folk som falt utenfor arbeidsmarkedet fra og med 1 juli 2013 og var ment å løpe til 2016.

Perioden man nå skulle kunne motta dagpenger ble halvert fra fire til to år.

Effekten har vært, ifølge Børsen, at antallet langtidsledige dagpengemottakere som finner seg en jobb etter at retten til dagpenger har løpt ut, er doblet. I januar 2013 var det 18,4 prosent av de som mottok dagpenger som klarte å finne en jobb etter de første fem månedene etter at stønadsperioden var utløpt. I januar 2015 var andelen økt til hele 38,5 prosent.

Økonomiprofessor Michael Svarer som er en av de såkalte økonomiske vismenn i danskenes Økonomiske Råd mener det er gode grunner for at effekten er såpass markant.

- Analysen viser at dagpengereformen har en positiv effekt på arbeidsdeltagelsen. Men hvor stor effekten er, og hvor mye av stigningen som skyldes henholdsvis konjunkturer og reform er det vanskelig å si så mye om, sier han til Børsen.

En analyse fra Finansministeriet har estimert at reformen kan bidra til å få om lag 13 000 flere personer i jobb.

Reglene i Norge

Før dagpengereformen var reglene i Danmark "snillere" enn i Norge hvor vi har to år eller mindre som grense for utbetaling av dagpenger. Forskjellen avhenger av hvor høy arbeidsinntekt du har hatt i kalenderåret før eller i gjennomsnitt for de siste tre kalenderårene før du søker dagpenger. De som har hatt en inntekt fra arbeid som tilsvarer minst to G, får 104 uker, eller altså to år. De som har hatt lavere arbeidsinntekt enn to G får kun 52 uker med dagpenger. Det finnes også særregler for dimitterte og permitterte fra fiskeindustrien.

Powered by Labrador CMS