Samfunn

Hyper Loop er et tog inne i et rør som kan oppnå en hastighet på 1200 km. i timen. Det vil kunne revolusjonere transportsektoren.

Lyntoget Hyper Loop testkjøres på nyåret

Elon Musks andre transportrevolusjon etter Teslaen, som introduserte sin første kommersielle el-bil i 2012, kommer på skinner i januar. Lyntoget Hyper Loop kan oppnå en hastighet på 1200 km i timen.

Publisert Sist oppdatert

Selskapet bak toget fullfører nå en litt over tre kilometer lang, lukket testbane i Apex Industrial Park i Nevadaørkenen i California der toget kan oppnå en toppfart på over 1100 kilometer i timen. Det er planlagt ferdigstilt i siste kvartal i 2016.

Samtidig er det nå to andre aktører i hurtigtogmarkedet på banen, hvor det ene heter Hyper Loop Transport Technologies. De har som mål å fullføre et testanlegg i 2019.

Det var i 2013 at supergründer Elon Musk introduserte drømmen om et lyntog han kalte for Hyper Loop. Ordet tog kan være misvisende, for det dreier seg om en metallkapsel som reiser gjennom et rør ved hjelp av lufttrykket. Ikke ulikt en pneumatisk rør – og med en toppfart på rundt 1200 kilometer i timen.

I følge Elon Musks opprinnelige beregning ville teknikken kunne forkorte den 57 mil lange turen mellom Los Angeles og San Francisco til en halvtime. En tilsvarende bane mellom Oslo og Bergen ville med andre ord kunne gjøre unna turen på godt under en time. Avstanden med tog mellom Oslo og Bergen er 482 kilometer og med bil 462.

Siden innføringen av Teslaen på det internasjonale markedet i 2012 har Elon Musk fått store deler av transportbransjen til å tenke helt nytt innenfor det grønne skiftet, som går fra fossilt brennstoff til fornybart. Parallelt har de også forsket på batteriteknologi og innen 2020 vil fabrikken til Tesla i California produsere flere litiumion-celler enn hele verdens samlede produksjon i 2013. Tidligere i høst lanserte selskapet sin første nye SUV for massemarkedet, Model X, som har en rekkevidde på 400km.

Powered by Labrador CMS