Samfunn

Malala Yousafzai var i Norge for å motta Nobels fredspris i desember 2014

Malala til toppmøtet om utdanning

Fredsprisvinner Malala Yousafzai og FNs generalsekretær Bank Ki-moon deltar på toppmøtet for utdanning i Oslo neste uke.

Publisert Sist oppdatert
Fredsprisvinner Malala Yousafzai kommer til Oslo neste uke for å delta på toppmøtet om utdanning, opplyser statsminister Erna Solberg.

– Jeg er veldig glad for at Malala vil delta, skriver Solberg på Twitter.

Malala Yousafzai mottok i fjor Nobels fredspris for sin kamp for at jenter skal få gå på skolen.

Et av temaene på toppmøtet mandag og tirsdag er hvordan man skal sikre at jenter ikke dropper ut av skolen, noe som er et stort problem i mange fattige land.

Fra før er det kjent at FNs generalsekretær Ban Ki-moon kommer til toppmøtet 6.-7. juli. Det gjør også FNs spesialutsending for globale utdanningsspørsmål, Gordon Brown, samt statsministre og regjeringsmedlemmer fra en rekke land.

Også enken etter Nelson Mandela, politikeren Graca Machel, skal delta.

Fakta om toppmøtet om utdanning i Oslo

* Toppmøtet «Education for Development» (Utdanning for utvikling) holdes i Oslo 6.-7. juli.

* Utdanning til alle barn er et av de såkalte tusenårsmålene som utløper i år. Om lag 90 prosent av alle barn blir nå registrert på skolen. Tusenårsmålene skal erstattes av bærekraftsmålene på et toppmøte under FNs hovedforsamling i september.

* Temaene for møtet i Oslo er finansiering og investering i utdanning, hvordan få jenter til å fullføre skolen, utdanning under kriser og konflikter og kvalitet i utdanningen.

* Blant deltakerne er fredsprisvinner Malala Yousafzai, FNs generalsekretær Ban Ki-moon, FNs høykommissær for flyktninger António Guterres, FNs spesialutsending for globale utdanningssaker Gordon Brown, Graca Machel (enken etter Nelson Mandela og medlem av pådrivergruppen for tusenårsmålene), statsminister Paul Kagame fra Rwanda og Pakistans statsminister Nawaz Sharif. Norge er representert ved statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H).

Powered by Labrador CMS