Ledelse

NAVs nye leder Sigrun Vågeng og Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson.

Målstyringen i staten på vei ned

Kulturdepartementet styrer minst og Klima- og miljødepartementet mest. Det viser ny forskning på departementenes styringsiver.

Publisert Sist oppdatert

En ny rapport utarbeidet av forskerne Jonas Kjærvik og Jostein Askim ved Institutt for statsvitenskap på Universitetet i Oslo på oppdrag av Kommunal- og moderniseringsdepartementet er så klar som en rapport om etatsstyring kan bli. Målstyringen av de underliggende etatene har gått ned siden Erna Solberg ble statsminister.

En analyse av tildelingsbrevene til 70 virksomheter viser at gjennomsnittlig antall mål har gått ned fra 12,7 til 6,4. Men samtidig som Erna firer på målene, er hun også mer krevende. Antallet krav har økt og ligger nå på om lag 20 per virksomhet.

Når forskerne slår sammen alle de forskjellige måtene departmentene styrer sine underliggende virksomheter, det være seg i form av mål, krav eller andre parametre, så viser undersøkelsen at den totale mendgen styringskrav i tildelingsbrevene har gått ned fra 41 i 2012 til 35 per virksomhet i 2015.

– Antall mål gir altså ikke alene et godt bilde på hvor detaljert departementene styrer sine underliggende virksomheter. Likevel kan vi som et hovedfunn, slå fast at basert på det analyserte materialet, og med de forbehold som redegjøres for i rapporten, virker styringen å være mindre detaljert i 2015 enn i 2012, skriver forskerne i rapporten.

Antallet styringskrav til etatene på vei ned igjen.

Men det er ikke et entydig bilde som tegnes i rapporten. For eksempel viser det seg at direktoratene styres med langt flere krav enn rene forvaltningsorganer eller forvaltningsbebdrifter. Og desto større virksomheten er, desto sterkere er styringen.

Kulturdepartementet skiller seg ut som de minst syringsivrige, mens Klima- og miljødepartementet har flest styringskrav.

Powered by Labrador CMS