Samfunn

Valgforsker Bernt Aardal slår fast at velgerne har blitt mer sekulariserte.

Norske velgere har blitt mer sekulære

Siden valget i 2009 har norske velgere blitt mer sekulære. Tallene er klare, slår valgforsker Bernt Aardal fast.

Publisert Sist oppdatert

Det var onsdag at en gruppe valgforskere la fram en offisiell studie av stortingsvalget i 2013 under et seminar i Oslo. Valgundersøkelsen konkluderte med at det ikke har funnet sted store holdningsendringer blant velgerne som kunne forklare den blå valgseieren eller fremveksten av Miljøpartiet De Grønne ved forrige valg. Regjeringsskiftet handlet mer om rødgrønn slitasje enn en høyrebølge, ifølge undersøkelsen.

Den eneste klare endringen forskerne har funnet er at velgerne siden valget i 2009 har blitt målbart mer sekulære, skriver Vårt Land.

Aardal kaller endringen signifikant, det vil si at forskerne ikke kan bestride funnet.

– Vi ser denne utviklingen i de fleste vestlige land. Det handler om overordnede generelle saker som er viktige for kristne velgere, men som er i tilbakegang og under press, sier Aardal.

En effekt av utviklingen er at Kristelig Folkeparti nå driver med valgkamp på mer innskrumpede marker enn før, mener Aardal, som tror sekulariseringen er dårlig nytt for KrF. Men KrFs nestleder Dagrun Eriksen er ikke overrasket over at velgerne har blitt mer sekulære.

– Nei, dette er jo trender vi har sett over lengre tid, sier Eriksen, som sier partiet er kjent med tendensene og at man ikke ser på dette som noen skremmende utvikling.

Powered by Labrador CMS