Europa

Donald Tusk

Politisk klarsignal for felles Schengen-bevoktning

Overraskende lite motstand mot en europeisk grense- og kystbevoktning.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver europaportalen.se.

Forslaget som kommisjonen presenterte nylig innebar blant annet at et felles grensebevoktningsbyrå skal kunne sette inn grensepatruljer i ett Schengenland, uten medvirkning fra landets regjering. Innenfor EU-toppmøtet nylig hadde flere land reagert, og uttalt at et slikt forslag ville innskrenke landenes selvbestemmelsesrett.

Likevel uteble de varslede reaksjonene, ifølge flere kilder nettstedet har snakket med. I stedet håper nå EU-lederne å kunne komme til en beslutning om dette i løpet av første halvåret i 2016.

Før toppmøtet hadde saksordfører Donald Tusk presset lederne til å prøve å komme på en bedre løsning enn kommisjonens forslag.

– Om stats- og regjeringssjefene avviser kommisjonens forslag, må vi finne et annet forslag, og jeg er redd for at det vil bli en like smertefull løsning, sa Tusk, som etter klarsignalene fra lederne var lettet.

– Vi kan være litt mer optimistiske ettersom alle ledere var enige om å beskytte Schengen. ledernes brede aksept innebærer at det fremtidige Europa ikke kommer til å være utsatt på grunn av at Schengengrensen ikke er tilstrekkelig beskyttet, sa han.

Powered by Labrador CMS