Samfunnsstyring

Spør juristene: Avskjed

Beviskravet for å avskjedige arbeidstaker.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er eier av et utested og har den siste tiden fått sterk mistanke om at en av bartenderne gjentatte ganger har gitt ut alkoholholdig drikke uten å ta betalt for det. Virksomheten er plaget med mye svinn, og dette er en stor belastning. Flere av hennes kolleger har bekreftet min mistanke, men jeg har ikke tatt henne på fersk gjerning og kan ikke bevise noe ut over at forekomsten av svinn og kollegers bekreftelse. Hun benekter selv enhver anklage om at slikt skal ha forekommet.

Tillitten min til henne er ødelagt og jeg ønsker ikke å ha henne ansatt lengre. Kan jeg avskjedige henne?

Fortvilet arbeidsgiver

Svar: Det er klart at å gi ut gratis drikke til gjestene gjentatte ganger må være avskjedsgrunn. Her ser det likevel ut som at det er beviskravet du vil kunne få problemer med. Spørsmålet i din sak er altså hvorvidt det i tilstrekkelig grad er bevist at vedkommende har gitt ut gratis drikke til gjestene.

Når det er tale om alvorlige forhold som berettiger avskjed, er det i rettspraksis lagt til grunn at det foreligger et skjerpet beviskrav. En sak for Høyesterett fra 2014 (Rt. 2014 side 1161) som handlet om en arbeidstaker som var blitt avskjediget fordi hun angivelig stjal penger fra arbeidsgiveren, omhandlet nettopp beviskravet i avskjedssaker. Høyesterett uttalte om dette at: «Beviskravet er i disse tilfellene formulert som sterk, klar eller kvalifisert sannsynlighetsovervekt. Det kreves her altså mer enn alminnelig sannsynlighetsovervekt, men ikke at enhver rimelig tvil skal komme arbeidstakeren til gode på samme måte som om han hadde vært tiltalt i en straffesak, se også Rt-1996-864 på side 870 hvor dette presiseres.»

Dette er med andre ord nokså strengt. Du skriver at det først og fremst er kolleger som kan bekrefte at hun har gitt ut slik drikke, i tillegg til at det foreligger svinn. Svinn i seg selv kan ikke bevise at det dreier seg om denne personen. Dersom det registreres mer svinn på de vakter hvor hun er på jobb, vil dette kunne styrke saken. Dersom det er flere av kollegene som kan bekrefte tid og sted på ugjerningene, vil dette kanskje være tilstrekkelig. Mitt råd er likevel å undersøke noe nærmere før du går til det skrittet å avskjediger vedkommende. En ide kan være å vurdere suspensjon etter arbeidsmiljøloven § 15-13.

SBDL v/Elisabeth Dolva Sandøy

Powered by Labrador CMS