Ledelse

Still gode oppfølgingsspørsmål

Her er et par tips.

Publisert Sist oppdatert

Gode oppfølgingsspørsmål kan være veien til bedre svar og økt forståelse i mange situasjoner. Det være seg om du skal rekruttere, lede medarbeidere eller forhandle med eksterne.

Hvis du starter med åpne spørsmål, er det nyttig å stille noen utdypende oppfølgningsspørsmål for å få mer kjøtt på beinet. For å få til dette, må du imidlertid lytte godt til hva den andre har å si, understreker lederrådgiver og fagfokforfatter Richard Davis i et innlegg hos hbr.org for en tid tilbake. Gode oppfølgingsspørsmål bygger direkte på den andres svar.

Vær nysgjerrig, råder Davis, som i innlegget blant annet gir disse tipsene:

  • Still det samme spørsmålet på en annen måte
    Hvis den du snakker med av en eller annen grunn ikke svarer på spørsmålet ditt, forsøk med følgende vending: «La meg stille spørsmålet på en annen måte....» Still så spørsmålet på en annen måte. Denne inngangen på spørsmålet signaliserer at du ikke vil gi deg før du får svar på spørsmålet, men samtidig åpner du for at ditt eget spørsmål ikke var klart nok. Du gir ikke den andre personen all «skyld».
  • Still spørsmål om implikasjoner av svaret
    Hvis noen gir deg et «trygt» svar, for eksempel i et jobbintervju, kan du følge opp med å spørre om hva implikasjonene av svaret er. Hvis en jobbsøker forteller deg at en av hans svake sier er at han er perfeksjonist, kan du følge opp med å spørre hva dette fører til. Du kan for eksempel starte med spørre: «Hvordan arter perfeksjonismen din seg i en arbeidssituasjon»? Forsøk å unngå at spørsmålene blir ledende. Vær nysgjerrig på den andres adferd, og effektene av den.
Powered by Labrador CMS