Samfunn

Justisminister Anders Anundsen har tvangsretur av afghanske flyktninger øverst på agendaen, men mange av dem re-migrerer.

Tvangsreturnerte kommer tilbake til Norge

Tvangsretur av afghanske asylsøkere står øverst på agendaen til Justisdepartementet, men ifølge en ny bok har politikken store svakheter.

Publisert Sist oppdatert

Forfatter og Klassekampen-journalist Åse Brandvold har fulgt 22 afghanere som ble tvangsreturnert fra Norge i 2007. I dag er ingen av dem i Afghanistan og seks bor i Norge.

Brandvolds bok «En flukt som aldri tar slutt» følger de 43 afghanske mennene som i 2007 gikk asylmarsjen fra Trondheim til Oslo. 22 ble tvangsutsendt fra Norge like etterpå.

– Jeg traff en av dem i Roma, en annen i Hamburg og flere i Oslo. Den eneste gangen jeg ikke klarte å finne noen, var da jeg besøkte Afghanistan, forteller hun til Klassekampen.

Sosiologene Liza Schuster og Nassim Majidi har forsket på asylsøkere som returneres til Afghanistan. Deres hovedkonklusjon er at svært mange re-migrerer etter å ha blitt returnert. Avskrekkingseffekten av å bli returnert er derfor begrenset.

I fjor satte den blåblå regjeringen ny rekord i antall tvangsreturer til Afghanistan, 438 afghanere ble tvangsreturnert i 2014 – dobbelt så mange som i 2012.

Regjeringen har i neste års statsbudsjett satt av drøyt 100 millioner kroner til retur av asylsøkere med avslag.

Powered by Labrador CMS