Europa

Høyrepopulister demonstrerer mot statsminister Angela Merkel ved kanslerkontoret i Berlin, dagen før valget der Merkels CDU gikk på et kraftig nederlag.

AfD-framgang i Tyskland handler om mer enn innvandring

Det er dramatisk at innvandringsfiendtlige AfD går så kraftig fram i alle tre tyske delstater der det var valg søndag. Men ikke bare innvandringsmotstand ligger bak CDUs nederlag, mener en norsk forsker.

Publisert Sist oppdatert

Det høyrepopulistiske Alternative für Deutschland fikk 24 prosent i delstaten Sachsen-Anhalt, 12 prosent i Rheinland-Pfalz og 15 prosent i Baden-Württemberg, mens statsminister Angela Merkels CDU er gått klart tilbake i alle tre.

– Dette er dramatisk, men det er ikke bare flyktningpolitikken som har utløst dette resultatet, sier førsteamanuensis Ole Letnes ved Universitetet i Agder til NTB.

Han mener at den brede motstanden mot Merkels flyktningpolitikk har utløst en motreaksjon i brede konservative sjikt som ikke føler seg representert av at Merkel har tatt partiet inn mot sentrum.

Konservativ motkultur

– Det er en motkultur som står for tradisjonelle familieverdier, som ikke er fornøyd med at Merkel blant annet har godtatt homofile ekteskap, og som mener at likestillingen er gått for langt, sier han og peker på at høyreliberale FDP også er tilbake etter å ha falt ut av Forbundsdagen og flere delstatsforsamlinger tidligere.

Den sterke framgangen til AfD skyldes først og fremst bred motstand, særlig i det tidligere DDR, mot Merkels innvandringsvennlige linje.

Hun har gjort det klart at det er rom i Tyskland for den millionen med flyktninger som kom i fjor, og hun har nektet å sette et øvre tak på hvor mange som kan komme.

Skyr AfD

Men ingen andre partier vil samarbeide med AfD, og Letnes spår vanskelige regjeringsforhandlinger i alle tre delstater.

I Sachsen-Anhalt har trolig koalisjonspartnerne CDU og SPD tapt flertallet. Siden de verken vil forholde seg til AfD eller til venstrepartiet Die Linke, må de finne fram til et samarbeid med De grønne og FDP, som begge er små i delstaten.

Men Letnes sier at andre utviklingstrekk også gjør seg gjeldende i de to vestlige delstatene som holdt valg søndag.

Grønn seier

Han mener det er historisk at De grønne er størst i Baden-Württemberg, men siden De grønnes koalisjonspartner SPD gikk sterkt tilbake, må de to trolig søke samarbeid med FDP i tillegg for å fortsette å regjere. CDU gikk kraftig tilbake.

I Rheinland-Pfalz var CDUs nederlag særlig bittert, siden CDUs kandidat Julia Klöckner, som har vært omtalt som en mulig etterfølger til Merkel, ikke greide å vinne fram mot SPDs populær delstatsminister Malu Dreyer.

– SPD gjorde et godt valg og tok igjen forspranget på 11 prosentpoeng som CDU hadde for kort tid siden på meningsmålingene, sier Letnes, og peker på at Klöckners linje med motstand mot Merkels flyktningpolitikk dermed ikke lyktes.

Powered by Labrador CMS