Ledelse

Det viktigste er ikke hvor intelligent hver enkelt person i teamet er

Publisert Sist oppdatert

Det viktigste for hvor godt gruppa presterer, er den kollektive intelligensen. Det mener Phillip Runsten og Andreas Werr, som har skrevet den svenske boka «Kunskapsintegration: Om kollektiv intelligens i organisasjoner».

Kollektiv intelligens handler hvor hvordan gruppa bruker den kunnskapen hver enkelt deltager tar med seg inn i teamet. Jo mer av kunnskapen det er som blir brukt, jo høyere er den kollektive intelligensen. Runsten sier i et intervju i aprilutgaven av magasinet Chef at definisjonen av en effektiv gruppe er at den i stor grad utnytter tilgjengelig kunnskap.

Det er flere faktorer som avgjør hvor god gruppa er til å utnytte kunnskapen hos de enkelte. Ifølge disse forfatterne er måten gruppemedlemmene leser hverandre på det som aller i størst grad påvirker den kollektive intelligensen.

«Den faktoren som vi dag kjenner til som gir høyest kollektiv intelligens i grupper, er deltagernes evne til å lese hva slags følelsesmessig stemning de andre er i. Det gjelder å hele tiden følge med på hva slags reaksjoner man får, og på hvordan man reagerer selv», sier Philip Runsten til Chef.

Powered by Labrador CMS