Samfunn

Illustrasjon. EU-domstolen i Luxembourg.

EU-domstolen støtter Storbritannias grep mot «velferdsturisme»

Stopper ikke britenes begrensninger av barnetrygd-utbetalinger til innvandrere.

Publisert Sist oppdatert

EU-domstolen konkluderte tirsdag med at Storbritannia har rett til å begrense utbetalinger av blant annet barnetrygd til europeiske migranter. Det melder flere internasjonale medier, som gjengir nyhetsbyrået AFP.

Diskusjonen rundt hvilke kriterier som skal settes for velferdsutbetalinger til innvandrere har gått høyt i Storbritannia i flere år, etter anklager om at europeiske migranter, spesielt fra øst-Europa, kun kommer til landet for å heve ytelser, og sender pengene til familie eller andre i utlandet. Statsminister David Cameron har kalt dette «fordelsturisme» eller «velferdsturisme».

Dette førte etterhvert til et vedtak om at gyldig oppholdsrett i landet må påvises før velferdsytelser kan utbetales.

Europakommisjonen utfordret britene, og argumenterte for EU-domstolen at vedtaket var "direkte diskriminering mot borgere av andre EU-land," skriver The Guardian.

Men EUs øverste domstol ga altså sin støtte til britenes vedtak: – Storbritannia kan kreve at mottakere av barnetrygd og skattelettelser som kommer ved å ha barn har gyldig oppholdstillatelse i landet, heter det i dommen, som i denne omgang kun gjaldt utbetalinger i sammenheng med barn og barnefamilier.

Temaet er spesielt hett før neste ukes Brexit-avstemning, og har vært et sentralt argument for ut-siden, som mener en utmeldelse vil gi bedre kontroll over egne grenser. Vedtaket var derfor blant bli-sidens og blant David Camerons absolutt viktigste saker da de forhandlet om en ny EU-avtale i februar. Dagens avgjørelse kan dermed vise seg å gi Cameron tilbake overtaket etter flere dager på defensiven.

Det er forventet at kommisjonen vil utfordre flere aspekter ved det britiske vedtaket den kommende tiden. Men dagens dom er avsagt i unionens høyeste domstol, og kan ikke ankes.

Powered by Labrador CMS