Nyskaping

Flere starter ny virksomhet – og enda flere legger ned

Det ble startet 6 prosent flere virksomheter i fjor enn i 2014. Men andelen virksomheter som måte legge ned i fjor var enda større – 10 prosent mer enn året før.

Publisert Sist oppdatert

Det ble etablert 57.900 virksomheter i Norge i 2015. Dette er en oppgang på 6 prosent fra året før. Dei fleste nyetableringer finner vi i Oslo og Akershus med i alt 34 prosent. Finnmark hadde færrest nyetableringer, men likevel den største prosentvise økningen av alle fylkene med 25 prosent., slriver Statistisk sentralbyrå (SSB) i sitt nyhetsbrev onsdag formiddag.

Flest enkeltmannsforetak

Drøyt 34.100 enkeltmannsforetak så dagens lys her i landet i fjor, mens nesten 21.700 aksjeselskap startet opp. Disse to eierformene utgjør til sammen 97 prosent av alle nyetableringene, viser SSB sin oversikt.

Flest nye virksomheter ble etablert innenfor faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting. 15 prosent av nyvinningene kom i denne sektoren. Bygg- og anleggsvirksomhet følger deretter, med 14 prosent av nyetableringene.

Flere nedlegginger

I 2014 ble det lagt ned 52.700 foretak. Dette er en økning på 10 prosent sammenlignet med 2013. Tallet på nedlegginger steg i alle fylkene. Den største prosentvise økningen skjedde i Akershus, Troms og Nord-Trøndelag med 13 prosent hver. Totalt kom tre av ti nedlegginger i Oslo og Akershus.

93 prosent av nedleggingene var enkeltmannsforetak eller aksjeselskap, skriver SSB.

Også når det gjelder antall nedleggelser «topper» faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting statistikken med 14 prosent av alle som måtte kaste inn håndkledet. Og igjen følger vi bygg og anlegg tett etter med 13 prosent av nedleggelsene.

Halvparten er AS

Totalt var det 402.500 foretak i Norge per 1. januar 2015. Halvparten av dem var aksjeselskap, mens 44 prosent var enkeltmannsforetak. Tallet på norskregistrerte utenlandske foretak – såkalte (NUF) gjikk ned med 18 prosent fra 1. januar 2014.

30 prosent av alle norske virksomheter har adresse i Oslo og Akershus. De fleste norske foretak finner vi innenfor næringene næringer som bygg- og anleggsvirksomhet, varehandel, samt omsetning og drift av fast eiendom som henholdsvis utgjør 14, 13 og 13 prosent av alle norske foretak, skriver SSB i sitt nyhetsbrev.

Tallene som omtales her, omfatter ikke primørnæringer eller offentlig forvaltning, påpeker SSB.

Powered by Labrador CMS