Ledelse

Bulgarske Irina Bokova (63) leder i dag FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (UNESCO) og regnes blant favorittene til generalsekretærposten i FN.

FN kan få sin første kvinnelige generalsekretær - dette er kandidatene

Publisert Sist oppdatert

FN får ved årsskiftet ny generalsekretær og åtte kandidater har hittil meldt seg på i kampen om å overta etter Ban Ki-moon. Fire av dem er kvinner.

Øst-Europa har aldri hatt noen generalsekretær iFN og mener derfor at det er deres tur. Seks av de åtte kandidatene som til nå er lansert, er østeuropeere.

Bulgarske Irina Bokova (63) leder i dag FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (UNESCO) og har også vært utenriksminister en kort periode.

At hun sees på som prorussisk og høstet kritikk da hun bidro til at Palestina ble medlem av UNESCO i 2011, taler neppe til hennes fordel i enkelte land.

At hun er kvinne og snakker både engelsk, fransk, spansk og russisk gjør henne likevel til en sterk kandidat, selv om også de øvrige kandidatene er språkmektige.

Første kvinne?

FN har aldri hatt en kvinnelig generalsekretær, noe blant andre Storbritannia mener er på høy tid.

Moldovas tidligere utenriksminister Natalia Gherman (47), som er datter av Moldovas første president Mircea Snegur, har også meldt seg på i kappløpet.

Det samme har Kroatias tidligere utenriksminister Vesna Pusic (62), som ledet landets medlemskapsforhandlinger med EU og har markert seg som en sterk forkjemper for likestilling.

Erfarne diplomater

Tre mannlige østeuropeere er også kandidater, blant dem Slovenias tidligere president Danilo Turk (64), som var visegeneralsekretær i FN under Kofi Annan og regnes som en svært erfaren diplomat.

Det samme er Makedonias tidligere utenriksminister Srgjan Kerim (67) som snakker ni språk flytende og har vært president i FNs hovedforsamling og FNs spesialutsending for klimaendringer.

Kerim regnes imidlertid ikke blant toppkandidatene til generalsekretærposten. Det gjør heller ikke Montenegros utenriksminister Igor Luksic, som også har rukket å være statsminister og finansminister til tross for at han bare er 39 år og yngst av kandidatene.

Clark og Guterres

Selv om østeuropeerne er i flertall blant de åtte kandidatene som hittil er lansert, har to andre erfarne diplomater med solid forankring i FN-systemet meldt seg på i kappløpet.

New Zealands tidligere statsminister Helen Clark (66) har ledet FNs utviklingsprogram (UNDP) siden 2009 og er i dag den høyest rangerte kvinnen i FN-systemet.

FNs tidligere høykommissær for flyktninger, António Guterres (66), er også en sterk kandidat.

Portugals tidligere president ledet UNHCR i ti år fram til desember i fjor, men at han også er sosialist gjør ham ikke like populær i alle land.

Åpen prosess

Mens valget av ny generalsekretær tidligere har funnet sted bak lukkede dører i Sikkerhetsrådet, og i stor grad har blitt avgjort av rådets fem faste medlemsland USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike, skal FNs 193 medlemsland denne gangen få mer å si.

Ifølge Danmarks tidligere utenriksminister Mogens Lykketoft, som nå fungerer som president iFNs hovedforsamling, lover høringer om hver enkelt kandidat.

Rent formelt vil det fortsatt være Sikkerhetsrådet som innstiller på hvem som bør velges, mens Hovedforsamlingen får det siste ordet.

FNs hovedforsamling åpner sin neste sesjon i september.

Powered by Labrador CMS