Nyskaping

Førerløse busser i nederlandsk universitetsby

Førerløse busser ruller nå rundt på de små veiene inne på campus i den nederlandske universitetsbyen Wageningen.

Publisert Sist oppdatert

Dette er den første åpne testen av førerløse biler eller busser i Europa. Det melder Bloomberg.

Det er private selskaper som har gått sammen med det tekniske Universitetet i Delft som står bak testingen. De elektriske bussene har plass til seks personer, de kjører i 25 kilometer i timen, selv om de kan gå i 40 kilometer i timen, og de kommer ikke til å bli brukt når det regner eller snør, og heller ikke om natten. Tanken er at de skal kunne ta over ruter som i dag ikke er lønsomme for konvensjonelle busser.

Testen har også en annen agenda utover å bevise at teknologien fungerer, nemlig å presse frem nye EU-reguleringer på området.

Nederlands minister for infrastruktur og miljø, Melanie Schultz, som endret de gjeldende reglene for at testen skulle kunne skje, uttalte i går ved lanseringen at det er vanskelig å vite hvordan man skal klassifisere bussene, de er noe utenfor dagens kategorier, ifølge henne.

Hun ønsker å gjøre Nederland til en spydspiss innen miljøvennlig transport. Nederland har testet førerløse biler tidligere. Og det er kjent at Amsterdam skal være den første byen i Europa hvor den taiwanske el-scooteren Gogoro vil etablere seg med sitt batterinettverk.

Powered by Labrador CMS