Arbeidsliv

Ferietid betyr ofte tomme kontorlokaler. Men hvor lang ferie har du egentlig krav på?

Har jeg krav på fem uker ferie?

Dagens Perspektivs juristpanel svarer på lesernes spørsmål om arbeidsrett.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg ble ansatt hos ny arbeidsgiver januar i år. I sommer tok jeg ut fire uker ferie, og jeg har lagt til grunn at jeg har en uke ferie til gode som jeg kan ta ut i høst. Sjefen sier imidlertid jeg kun har krav på fire uker ferie. Jeg har sjekket arbeidskontrakten min, og den referer kun til ferielovens bestemmelser. Hvem har rett? Jeg er klar over at jeg ikke har krav på feriepenger for uttatt ferie i år, spørsmål mitt gjelder kun lengden på ferien.

Nyansatt

Svar: Det er din sjef som er nærmest det riktige svaret – du har krav på fire uker og en dag.

Etter ferieloven har alle arbeidstakere krav på minst 25 virkedager ferie hvert år. Hverdager inkludert lørdager er virkedager. Søndager og helligdager regnes ikke som virkedager. Normalt vil seks virkedager tilsvare en uke. Arbeidstaker har altså krav på fire uker og en dag ferie hvert kalenderår.

Tariffoppgjøret 2000/2001 ga mange arbeidstakere en femte ferieuke. Denne ekstra ferien som normalt også gir en forhøyelse av feriepengesatsen fra 10,2 prosent til 12 prosent – er en del av lønnsoppgjøret, og ikke en del av ferieloven. Mange arbeidstakere har dermed fått et gode de ikke har krav på etter loven. Så fremt din kontrakt kun viser til ferielovens bestemmelser, så gjelder imidlertid ikke dette for deg.

Merk imidlertid at arbeidstakere som fyller 60 år i løpet av ferieåret har krav på en uke ekstra ferie etter loven.

SBDL/ advokat Marianne Gjerstad

#Spørjuristene

Advokat og partner Kari Bergeius Andersen og advokat og partner Arvid R. Ødegård i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Med seg har de Elisabeth Dolva Sandøy, Maria Eek Stefansson og Marianne Gjerstad. Tjenesten er gratis.

Send dine spørsmål til redaksjonen, advokat Arvid Ødegård, eller advokat Kari Bergeius Andersen ved å klikke på navnene.

Les alle spørsmål og svar her!

Powered by Labrador CMS