Europa

Italias finansminister Pier Carlo Padoan har mye å tenke på om dagen.

«To tapte tiår for Italia»

Fra en banksektor i krise til et kjønnsdiskriminerende arbeidsmarked: tilstanden til italiensk økonomi, Europas tredje største, er langt fra god. Slik konkluderer IMF i sin årlige rapport.

Publisert Sist oppdatert

Mens mye har handlet om Hellas og de vedvarende pengepolitiske og samfunnsøknomiske utfordringene i landet de siste årene, er det Italia som blir viet ekstra oppmerksomhet i det Internasjonale pengefondets (IMF) ferske årsrapport.

I år forventes en økonomisk vekst på under en prosent i landet, mens vekstprognosen for neste år ligger rundt en prosent.

I rapporten konkluderes det blant annet med at landet fortsatt sliter voldsomt med etterdønningene av finanskrisen fra 2008, og at de ikke vil unnslippe de negative effektene av den, og returnere til 2007-nivå før på midten av 2020-tallet. Da vil landet ha vært i dyp økonomisk krise i nesten to tiår.

Får bank av misligholdte lån

Etter urolighetene i markedene som fulgte Brexit-avstemningen, har spesielt den italienske banksektoren og den høye andelen dårlige lån blitt tema langt utenfor Italias grenser.

Ifølge IMFs beregninger er hele 18 prosent av lånene som skyldes italienske banker misligholdt eller i faresonen. Det er blant den høyeste andelen misligholdte lån i ett enkelt europeisk land, noe som gjenspeiles i italienske bankers lave profittmargin.

Som Dagens Perspektiv tidligere har skrevet, har italienske bankaksjer falt med mer enn 50 prosent så langt i år - langt mer enn i eurosonen for øvrig. Italias statsminister, Matteo Renzi, har tatt til orde for å suspendere et nylig implementert bankreglement i EU, og oppkapitalisere skadeskutte italienske banker med 40 milliarder euro.

Men planen blir blokkert, både av EU og fordi Italias statsgjeld er på over 130 prosent av brutto nasjonalprodukt - som jo begrenser midlene regjeringsapparatet i landet har tilgjengelig. Ikke kan skattekutt gjennomføres, og det er vanskelig å tilføre øknomien midler av en betydelig størrelse.

– Reformer må gjennomføres

Rapporten påpeker også lav produktivitets- og investeringsvekst, en eldrende befolkning, markant underrepresentasjon av kvinner i arbeidslivet (over 30 prosent arbeidsledighet blant kvinner) - blant annet på grunn av manglende politisk vilje eller evne til sosial reform - og en arbeidsledighet på 11 prosent som svært utfordrende elementer i den italienske økonomien.

IMF slår fast at Italia kommer til å være svært sårbar for økonomiske svingninger og sjokk de kommende årene, men oppfordrer regjeringen til å fortsette arbeidet med en rekke reformer innen institusjoner, offentlig administrasjon, arbeidsmarked og banksektor.

– Det er avgjørende at disse tiltakene gjennomføres fullt ut, og utvides, skrives det i rapporten, som oppfordrer den italienske regjeringen til å utnytte den gunstige pengepolitiske situasjonen som vil gjøre seg gjeldende i Europa med det første.

Med det kom også et nytt hint om at de forventede pengepolitiske lettelsene fra blant annet den europeiske sentralbanken som investorer verden over har satset pengene sine på de seneste ukene, kommer til å bli innført.

Powered by Labrador CMS