Samfunnsansvar

Illustrasjonsfoto.

Skatteinntektene fra olja stuper - personlige skatteytere betaler mer

Inntektene fra olje- og gassbransjen svikter, men vanlige folk betaler mer.

Publisert Sist oppdatert

Så langt i år er det betalt inn 413 milliarder kroner i skatt i Norge. Det er 5,8 prosent mindre enn i første halvår i fjor, skriver SSB i dag.

Av dette har personlige skatteytere betalt inn 320 milliarder kroner, mens petroleumssektoren har bidratt med 34 milliarder kroner i løpet av første halvår 2016.

Innbetalingene fra petroleumssektoren svikter fullstendig, og ligger på omtrent halvparten av summene som ble betalt inn i fjor. I juni i år ble det betalt inn fire milliarder i ordinær petroleumsskatt, og sju milliarder i særskatt på utvinning av petroleum. Også dette tallet ligger på omtrent 50 prosent av fjorårets juni-nivå.

Personlige skatteytelser har forøvirg økt med 3,7 prosent sammenlignet med første halvår i fjor, tilsvarende 11 milliarder mer.

Foruten petroleumsskattene har upersonlige skatteytere betalt inn 59 milliardar kroner til nå i år. Mesteparten av dette, 54 milliarder kroner, var fellesskatt til staten.

Av den totale summen gikk 86 milliarder til staten, 88 milliarder til kommuneforvaltninga og 147 milliarder til folketrygda, melder SSB.

Powered by Labrador CMS