Arbeidsliv

Juristene svarer: Deltidsansatte og krav på stillingsprosent

Dagens Perspektivs juristpanel svarer på lesernes spørsmål om arbeidsrett.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi har en arbeidstaker ansatt i en 50 prosent stilling hos oss. Han startet for halvannet år siden, og har en god del av tiden jobbet mye utover den avtalte arbeidstiden. Nå mener vedkommende at han har krav på at hans faste stilling hos oss utvides til 80 %, som han mener tilsvarer det han faktisk har jobbet. Slik vi forstår reglene har han krav på dette hvis han jevnlig har arbeidet såpass mye ekstra det siste året. Det har han for så vidt gjort, med unntak av halvannen måneds sykemelding. Kan vi avslå kravet på grunn av dette avbruddet i ekstraarbeid?

Daglig leder

Svar: Nei, antageligvis kan dere ikke avslå kravet på grunn av et kort sykefravær. Arbeidsmiljøloven § 14-4a gir i noen tilfeller deltidsansatte rett til utvidet stilling tilsvarende faktisk arbeidstid. For at arbeid utover avtalt arbeidstid skal gi rett til utvidet stillingsprosent må merarbeidet være av en viss hyppighet, omfang og stabilitet. Hvis arbeidstakerens faktiske arbeidstid har tilsvart en 80 % stilling hele det siste året fremstår dette som et varig og stabilt behov hos dere som arbeidsgiver. Man vil da i utgangspunktet si at det foreligger en etablert praksis som gir rett til utvidet stilling. Men, her må det gjøres en helhetsvurdering av den enkelte situasjon. Et lengre avbrudd uten merarbeid vil føre til at merarbeidet likevel ikke fremstår som en etablert praksis. Hva som da blir resultatet kommer an på årsaken til avbruddet. For eksempel vil ikke arbeidstakers krav kunne avslås når avbruddet skyldes arbeidsgivers forsøk på å unngå at arbeidstakeren får rett til utvidet stilling. Spørsmålet er vanskeligere når sykdomsfravær er bakgrunnen for avbruddet. Ved helhetsvurderingen må du som arbeidsgiver særlig se på intensiteten i ekstraarbeidet i de månedene vedkommende ikke har vært syk. Et lengre sykefravær vil kunne føre til at arbeidstakeren mangler det nødvendige grunnlaget for å konstatere «jevnlig» merarbeid. Hvis ekstraarbeidet i månedene uten sykefravær går utover det sporadiske og vitner om et varig og stabilt behov for arbeidskraft, taler dette for at arbeidstakeren har rett på stillingsøkning. I en sak for tvisteløsningsnemnda var et sykdomsavbrudd på én måned ikke til hinder for at kravet om jevnlig merarbeid var oppfylt. Jeg vil anta at et sykdomsfravær på halvannen måned heller ikke vil være det, forutsatt at ekstraarbeidet har vært jevnt fordelt utover de øvrige månedene i året. Du som arbeidsgiver må som gjøre en helhetsvurdering av dette for den enkelte arbeidstakeren.

SBDL v/ advokatfullmektig Maria Eek Stefansson

#Spørjuristene

Advokat og partner Kari Bergeius Andersen og advokat og partner Arvid R. Ødegård i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Med seg har de Elisabeth Dolva Sandøy, Maria Eek Stefansson og Marianne Gjerstad. Tjenesten er gratis.

Send dine spørsmål til redaksjonen, advokat Arvid Ødegård, eller advokat Kari Bergeius Andersen ved å klikke på navnene.

Les alle spørsmål og svar her!

Powered by Labrador CMS