Ledelse

Løgn på arbeidsplassen kan få ugunstige følger, spesielt dersom du har beslutningsansvar

Lyver kollegene dine for deg digitalt?

Slik finner du ut om kollegene dine lyver for deg i den digitale kommunikasjonen.

Publisert Sist oppdatert

Å bli løyet til er ingen krise i det daglige liv. I arbeidslivet kan dette derimot føre til dårlige avgjørelser.

Lyving går an å gjennomskue ved å se på ansiktsuttrykk, kroppsspråk og lytte etter verbale indikasjoner. Mye av dagens arbeidslivskommunikasjon foregår imidlertid digitalt, noe som gjør det vanskelig å lete etter de nevnte pekepinnene.

Indikasjonene

Jennifer Jordan er professor i ledelse og organisasjonsatferd ved IMD, og på imd.org legger hun fram seks typiske indikasjoner på at noen farer med digital løgn:

1) Personen unngår spørsmålet

Det er lettere å lyve gjennom å utelate informasjon enn å fortelle falsk informasjon. Dersom personen du kommuniserer med svarer indirekte på spørsmålet kan det derfor være en indikator på at han lyver.

2) Få detaljer

På lik linje med punkt nummer én kan det være et tegn på løgn dersom personen gir brede, uspesifiserte svar.

3) Irrelevante detaljer

Detaljerte beskrivelser som ikke er relevante for situasjonen det er snakk om kan vitne om usannhet. Irrelevante detaljer kan for det første være et forsøk på å skifte fokus bort fra temaet det er snakk om. For det andre virker den falske historien mer troverdig hvis den er full av detaljer.

4) Strengt kronologiske historier

Når mennesker blir bedt om å gjenfortelle et hendingsforløp vil historien vanligvis bli fortalt på en ikke-lineær måte, fordi vi oftest forteller hendelser etter hvert som vi husker dem, og ikke strengt kronologisk. Når vi lyver prøver vi å fortelle en ryddig historie etter en logisk tidslinje, som gjerne er memorisert, skriver Jordan.

5) Unngår fysiske møter

Hvis du mistenker løgn, bør du be om å møte personen ansikt til ansikt, da det er lettere å tolke sannheten med hjelp fra de fysiske ledetrådene. Hvis personen du mistenker er motvillig til å møtes kan dette være svar i seg selv.

6) Lange pauser i samtalen

Dersom du snakker med personen over telefon er det ofte et tegn på løgn at personen tar lange pauser før hun svarer på spørsmål. Dette vitner om at hun leter etter måter å sensurere seg selv på. En person som forteller sannheten vil svare på en mer spontan og avslappet måte, forklarer Jordan.

Powered by Labrador CMS