Arbeidsliv

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri la fram konjukturrapport 2016 i Oslo.

Norsk Industri: Slik blir 2016

Nullvekst og sterkt redusert sysselsetting. Dramatiske tall i Norsk Industris konjunkturrapport.

Publisert Sist oppdatert

Som ventet er det petroleumsindustrien som sliter mest i norsk industri. Sammenlignet med 2015 regner arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri med seks prosent lavere sysselsetting i olje- og gass det kommende året. Totalt vil sysselsettingen i industrien synke med fire prosent, kommer det fram i konjunkturrapporten som ble lagt fram torsdag 28. januar.

Totalt forventes det at industrien i Norge får null i omsetningsvekst i 2016, målt mot fjoråret.

Eksportindustrien har av mange blitt dratt fram som den med størst vekspotensiale i tida som kommer, på grunn av en svak krone. Men også her er tallene svake.

- Når det gjelder eksporten fra Norge, er bildet mer dystert: Oljerelatert industri varsler ni prosent eksportnedgang, fastlandsindustrien øker med 1 prosent. Samlet faller industrieksporten fra Norge med en prosent," heter det i Norsk Industris oppsummering av rapporten, som tar for seg den svake kronen:

- Eksportindustrien er hjulpet av at kronen har svekket seg med ti prosent siden i fjor. Det gir økte priser, men industrien opplever likevel lite økning i prisene fordi prispresset internasjonalt er så stort.

Effekten av kronesvekkelsen lar vente på seg på grunn av valutabindinger, forklarer direktøre i Norsk Industri, Knut E. Sunde.

Ny teknologi, nye muligheter

Under årets økonomiforum i Davos ble "den fjerde industrielle revolusjon" omtalt både som en trussel og en mulighet. Flere advarte om at et betydelig antall arbeidsplasse ville forsvine som følge av automatisering og kunstig intelligens.

Rapporten fra Norsk Industri konkluderer med at markedet og bedriftene totalt sett er positive til det de kaller "Industri futurum".

- Industrien er teknologioptimister og forstår at investeringer og kompetanseløft behøves for å hevde seg i konkurransen. Ny teknologi gir nye muligheter for industriell aktivitet i Norge, selv om makrobildet fortsatt er at den internasjonale konkurransen er og kommer til å forbli hard, skriver Norsk Industri.

Usikkerhet

Det knyttes spenning til kommende års finanspolitikk. Spesielt de mange skattereformene kan gi betydelige utslag i industrien.

- Skattereformene står i kø i 2016, selskapsskatten skal ned, spørsmålet er hvor mye? Rentebegrensningsordningen svir, og den er særnorsk. Regjeringen har foreslått å avvikle startavskriving på industriens maskiner, hvilket vi beklager. På den annen side verdsetter vi Regjeringens forslag om å fjerne eiendomsskatt på industriens maskiner er andre utfordringer. Formuesskatt på arbeidende kapital ser ut for å kunne få en for industrien positiv avklaring, heter det i uttalelsen.

Powered by Labrador CMS