Samfunn

Opposisjonen ber nå Stortinget ta et felles ansvar for at Norge opptrer og uttaler seg forsvarlig om flyktningkrisen.

Opposisjonen refser regjeringens argumentasjon

Representanter for regjeringen førte en meningsløs argumentasjon da stortingsflertallet i sommer ble enige om å ta imot 8.000 kvoteflyktninger over tre år, mener fire opposisjonspartier.

Publisert Sist oppdatert

I en felles kronikk i Aftenposten tirsdag maner de fire parlamentariske lederne for Ap, Sp og regjeringens samarbeidspartier KrF og Venstre til et felles ansvar og et samlet Storting når flyktningkrisen skal håndteres i framtiden.

– Vi møter en ny internasjonal flyktningkrise best om det politiske Norge står sammen, opptrer og uttaler seg ansvarlig og ikke søker splid. Vi har alle et ansvar, skriver Jonas Gahr Støre, Marit Arnstad, Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande i kronikken.

De viser til at regjeringen og et bredt stortingsflertall ved tre anledninger klarte å stå sammen for å møte den internasjonale flyktningkrisen i fjor. Første gang i juni alle bortsett fra regjeringspartiet Frp og SV ble enige om å ta imot 8.000 kvoteflyktninger fra FNs leirer over tre år. Deretter i november og desember da det ble enighet om både innstramming og integrering. Denne gang uten SV og MDG på laget.

– Meningsløst

De har en klar beskjed til regjeringen, men særlig til Frp og partiets argumentasjon i sommer.

– Talspersoner fra regjeringen hevder at flertallets ja til å ta imot et begrenset antall kvoteflyktninger fra Syria over tre år utløste etterkrigstidens største flyktningstrøm til Norge. Vi vil avvise påstanden og advare mot argumentasjonen, skriver Støre og kollegene.

– Om vi skulle følge et slikt resonnement, hvilke signaler sender det da at Utlendingsdirektoratet offentlig annonserer at man planlegger for at det kan komme 100.000 i 2016, tre ganger flere enn i rekordåret 2015? Dette er meningsløs argumentasjon.

Monster

SVs Heikki Eidsvoll Holmås ber i Dagsavisen KrF og Venstre åpne øynene og se hvilket innvandringspolitisk «monster» de har vært med på å konstruere. Ikke uventet mener han det er Frp som er monsterets skaper.

Han er svært opprørt over flere av forslagene i innvandringsminister Sylvi Listhaugs 150 sider lange høringsforslag om innstrammingen av asylpolitikken.

– Frp bruker folks frykt til å gjennomføre innstramninger ingen andre enn Frp ville våget å foreslå for ett år siden. Venstre og KrF skrøt av at de skulle være garantisten for en mer anstendig innvandringspolitikk. Men nå må de åpne øynene og se hvilke monster de har skapt. Hvor mye uanstendig innvandringspolitikk kan de tåle? Hvor lenge vil KrF akseptere at innvandringsministeren kaller nestekjærlighet for tyranni før de setter foten ned, spør Holmås og understreker:

– Det er bare Venstre og KrF som kan avsette denne regjeringen. Hvis ikke grensen er nådd nå, når?

Powered by Labrador CMS