Arbeidsliv

Overvåking på arbeidsplassen

Nordea overvåker arbeiderne sine unødvendig mye, hevder tillitsvalgte.

Publisert Sist oppdatert

Finansforbundet slår alarm om Provide, et dataprogram som overvåker ansatte i Nordea, skrev Dagens Næringsliv i går. Ansatte i Nordea er pålagt å bruke programmet, som kartlegger deres daglige effektivitet. Denne blir målt ut i fra antall timer i produksjon og antall fullførte oppdrag. All tidsbruk i løpet av dagen må redegjøres, og tid som ikke kan kategoriseres regnes som arbeidstid, og går dermed utover effektiviteten.

Tillitsvalgt Jørgen Lønnquist i Nordea forteller til DN at de opplever denne typen detaljstyring som unødvendig:

– De ansatte må i utgangspunktet redegjøre for det de gjør i løpet av en arbeidsdag på et detaljnivå som vi opplever som unødvendig, sier tillitsvalgt Jørgen Lønnquist i Nordea.

Dette står også i klagebrevet som Finansforbundet sendte til Datatilsynet: «Det er de tillitsvalgtes oppfatning at ikke bare utbredelsen, men også omfanget av målingen gradvis har utviklet seg etter implementeringen. Provide, slik det fremstår i dag, er et svært omfattende målesystem på individnivå»

System- og prosessanalytiker Pål Morten Bye bekrefter overfor DN at en teamleder har mulighet til å finne ut hvem som gjør mest, og minst, på teamet. Videre i brevet fra Finansforbundet står det at de tillitsvalgte oppfatter at ikke bare nærmeste leder har tilgang til enkeltpersoners statistikker, men også alle overordnede ledere.

Detaljstyring på bekostning av tillit

Dagens Perspektiv skrev i går om viktigheten av tillit på arbeidsplassen. Den danske undersøkelsen fra 2014 viste at tillit og følelsen av å bli hørt av lederen er det viktigste egenskapene for å skape trivsel. Eksperten Anders Drejer ved Aalborg Universitet forklarer også at detaljstyring fungerer demotiverende, og at en sterk motivasjonsfaktor er å gi ansatte plass til å blomstre.

En kjent problemstilling ved bruken av nøkkeltall og «balanced scorecard» er også at man stort sett får det man måler. Dette kan føre til juks med tallene, samt lavere måloppnåelse på faktorer som ikke omfattes av nøkkeltallene, som for eksempel samarbeid og informasjonsutveksling.

Powered by Labrador CMS