Europa

Polens utenriksminister Witold Waszczykowski sammenligner dommeren i den polske konstitusjonsdomstolen med en iransk Ayatollah.

Polens regjering gir blaffen i konstitusjonsdomstolen

Utenriksministeren kaller dommeren en iransk Ayatollah.

Publisert Sist oppdatert

Konstitusjonsdomstolen i Polen vedtok onsdag en lovpakke som den nasjonalkonservative regjeringen har drevet gjennom. Det er en dom som «fordyper Polens konstitusjonelle krise», ifølge det polske nyhetsbyrpet PAP.

Lovforslaget dreier som å begrense konstitusjonsdomstolens muligheter til å stoppe lover ved å kreve to tredjedelers majoritet, i stedet for nåværende praksis som bare krever et flertall. Regjeringen vil dessuten at 13 av de 15 dommerne må være til stede for at dommen skal tre i kraft – mot ni i dag, skriver europaportalen.se.

Statsinister Beata Szydlo nekter å publisere dommen, noe som kreves for at den skal bli kjent gyldig.

Utenriksminister Witold Waszczykowski har i forbindelse med dette sammenliknet konstitusjonsdomstolens dommer Andrzej Rzeplinski med en iransk Ayatollah.

– Det likner litt Ayatollah-ene i Iran, som står over presidenten, statsministeren og parlamentet. Jeg var ambassadør i Iran, og herr Rzeplinski minner meg stadig mer om Ayataollah-en i Iran, sa han til radioprogrammet Trojka.

I januar besluttet EU-kommisjonen å innlede en granskning av rettssikkerheten i Polen.

Powered by Labrador CMS