Annonse
Foto: NTB Scanpix

Professor tror ikke bevæpningen har gjort Norge tryggere

Fra 3. februar skal politiet tilbake til alminnelig våpenberedskap. Politidirektoratet slo torsdag fast at trusselnivået i Norge har sunket, men gikk ikke nærmere innpå hvordan Norge er blitt tryggere.

– Det har skjedd påtakelige forandringer i verden, men jeg har vanskelig for å se at det skal innebære noen reell bedre beskyttelse at politiet har skytevåpenet på hoften, framfor lagret i kjøretøyet. I de angrepene som har rammet politi, har ikke bevæpning gjort noen forskjell, sier Johannes Knutsson, professor ved Politihøgskolen, til Dagsavisen.

Knutsson har deltatt aktivt i debatten rundt den midlertidige bevæpningen, og han sier han er glad for at den nå skal avsluttes.

– Det har vært en veldig spesiell situasjon i Norge, med en justisminister som har villet støtte fagforeningens krav om generell bevæpning. Hvilket grunnlag han hadde for å støtte det, undrer jeg meg over. Flere politisjefer sa nei til dette, interessant nok. Det har vært et politisk spill i dette bildet, mener Knutsson.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sa torsdag at han tar Politidirektoratets vurdering til etterretning, og at regjeringen skal sette ned et utvalg som skal vurdere politiets framtidige bevæpningsmodell.

 

Annonse
Annonse