Arbeidsliv

Paracetamol gjør deg mindre empatisk, viser ny studie.

Se opp for medarbeidere på smertestillende

Paracet gjør deg mindre empatisk viser ny studie

Publisert Sist oppdatert

Det kan være svært mye mindre empati på norske arbeidsplasser enn man tidligere har trodd.

Virkestoffet acetaminophen, eller paracetamol som vi kjenner det best som i Norge, er i en ny studie koblet til nedsatt evne til å leve seg inn i andres situasjon.

I 2014 ble det, ifølge Folkehelseinstituttet, solgt om lag to pakninger, (40 tabletter) med paracetamol per person i Norge.

En av forskerne bak studien, Baldwin Way ved Ohio State University, sier i en kommentar at man ikke vet hvorfor acetaminophen har denne effekten, men at det kan være viktig å være oppmerksom på diskusjoner man har med for eksempel familien eller kollegaer etter at man har tatt smertestillende tabletter.

Studien delte 80 studenter i to grupper. Den ene gruppen tok 1000 mg med acetaminophen, og den andre gruppen fikk et placebo. Etter at stoffene hadde begynt å virke, måtte hele gruppen lese om åtte situasjoner der noen opplevde noe smertefult. Både psykisk og fysisk smerte var inkludert i eksemplene.

Studentene skrev ned hvor mye smerte på en skala fra en til fem de mente personene i historiene opplevde. Deltagerne på acetaminophen rangerte smerten lavere enn deltagerene på placebo.

Forskerne har også gjennomført flere andre eksperimenter for å verifisere funnene sine. Ifølge nettstedet Bigthink retter de nå oppmerksomheten sin mot Ibuprofen også kjent som Ibux.

Powered by Labrador CMS