Ledelse

Slik får du folk til å følge med på presentasjonen din

Du kan ikke alltid skylde på et dårlig publikum.

Publisert Sist oppdatert

Mobiltelefoner som stjeler blikkfanget. Dårlig oppmerksomhetsspenn. Tidlig på morgenen. Alle gode unnskyldninger for at publikum ikke fulgte med på presentasjonen din. Men var det kanskje presentasjonen som var for dårlig utformet? For å virkelig fange lytterne kreves en hårfin balanse mellom faglig innhold og kunstnerisk frihet, skriver Peter Arvai, leder for presentasjonsverktøyet Prezi, i The Fast Company.

Fallgruvene

Arvai definerer fire typiske årsaker til manglende oppmerksomhet og engasjement rundt presentasjonen.

  • Du må fortelle en historie, og visualisere den

    Som presentasjonsholder må du holde publikums fokus på deg. Det krever en kombinasjon av faglig informasjon og underholdningsverdi, men i tillegg at du viser publikum at du forstår hvordan de opplever denne informasjonen. Dette krever riktig bruk av visuelle midler, men også en historie som bygger opp under disse visuelle virkemidlene, skriver Arvai. Forskning viser at 80-90 prosent av informasjonen hjernen vår fortolker er billedlig, legger han til.
  • Publikum sliter med å lese og lytte samtidig

    Å lese og lytte samtidig er vanskelig. Multitasking er å hoppe raskt mellom forskjellige oppgaver. I denne konteksten betyr det at man får et fragmentert bilde av hva som egentlig foregår, og publikum oppfatter ikke det store bildet. En god presentasjon beholder publikums fokus på ett virkemiddel. Dersom du bytter ut punktlisten med bilder som visualiserer tematikken, beholder du lytternes oppmerksomhet, foreslår Arvai.
  • Stoffet er tørt og lite fortellende

    Vi husker bedre hvis vi får servert metaforer, beskrivende ord og bilder som hjelper oss med å assosiere ett tema eller konsept til et annet. En gjennomgående historie er lettere å føle seg forbundet til enn mange løse tråder. Dersom historien i tillegg blir forsterket av bilder og andre visuelle virkemidler, øker sannsynligheten for at lytterne ikke bare husker stoffet bedre, men også handler i tråd med det, sier Arvai.
  • Stoffet er for lineært

    Mange presentasjonsholdere snakker til publikum i stedet for å snakke med dem. Involvering skaper naturlig engasjement. Dette får man ikke til gjennom å lese opp en punktliste, men gjennom å stille spørsmål og oppfordre til diskusjon blant lytterne. Gå gjerne også i dybden på et tema, selv om det innebærer å løsrive seg fra manus, oppfordrer Arvai.
Powered by Labrador CMS