Arbeidsliv

Slik (over)lever du med kollegaen fra helvete

Vi har alle en, eller har hatt en: En sjef eller kollega som gjør arbeidsdagen din grusom. Uansett problemet, så er det viktig for din egen overlevelse, velvære og ikke minst ytelse på jobben at du makter å takle både bøller, flørtere og smiskere.

Publisert Sist oppdatert

Det amerikanske rekrutteringsselskapet Caterer har identifisert noen av arketypene du må se opp for på jobben. Noen av dem er nok gjenkjennelige også på våre breddegrader:

Svikeren/«The Backstabber»: Her risikerer du å bli rammet personlig sladder eller å skylden for alle problemene på jobben. Å ha en av disse på en arbeidsplass betyr at du trenger øyne i nakken.

Smiskeren: Disse skamløse oppmerksomhet-søkende streberne gjør atmosfæren ubehagelig. Den mest overbevisende kan også stjele de ettertraktede arbeidsoppgavene eller ta all ære fra dem som fortjener det.

Alfa-hannen/-hunnen: De mener selv de er de mest drevne og talentfulle, men det er de nødvendigvis ikke. De er uansett garantert sjefete og de elsker å bestemme over alt og alle.. Og hvis du kommer i veien for dem, vil du angre…

Oppvigleren: Den som alltid skal lage trøbbel. Det være seg om eller for sjefen, om kolleger eller om arbeidsoppgaver. Har du en slik en på laget, vil alle slite.

Den uønskede flørteren: Ok, noen mennesker liker litt flørting på jobben, men denne fyren/dama vet ikke hvor grensen går. Og da kan det raskt nærme seg trakassering.

Latsabben: Når noen stadig vekk unngår å gjøre sin del, av jobben, kan skape gnisninger og irritasjon hos både enkeltpersoner og hele kollegiet.

Møkkasabben: Legger du asfalt eller jobber på et storkjøkken, skal det også lukte litt svette. Men i et kontormiljø? Og hva mener kundene deres om slikt?

Drama Queens and -kings: Noen mennesker blir aldri fornøyd, mens andre stadig er i krise… Og de skal alltid, alltid dele sine kriser og frustrasjoner med deg….

Bølla: Dette er en av de verste. Dette er mobberen som ikke skyr noe middel for å råde grunnen og søke oppmerksomhet – aller helst på andres bekostning.

Så hva gjør du?

Enten de går bananas, flørter hemningsløst med alle eller trakasserer naboekontoret – la deg ikke dras ned på deres nivå, framhevet ekspertene i Carterer.

Behold roen, ikke bli sint og unngå å delta direkte på slagmarken. Forsøk å være nøytral, og stas på en av følgende strategier:

Forhold deg rolig: Ikke la deg lokke ut i sinne. Hvis en situasjon begynner å eskalere, så gi deg selv tid. Unngå direkte konfrontasjoner med de involverte og framstå som fornuftens stemme.

Se etter løsninger: Husk at de problemene du finner irriterende kan være basert på noens reelle bekymring, frustrasjoner eller problemer. Men husk: Det er (som regel) ikke din skyld at du har en vanskelig kollega. Og du kan ikke, skal ikke fikse folks personlighet. Hvis det dreier seg om beskyldninger, sladder eller ekle bakvaskelser, så er åpenhet den beste løsningen. Å snakke gjennom ting som et team kan gjøre underverker, mens en-mot-en mumling vanligvis øker den generelle misnøyen.

Det er lettere å håndtere og konfrontere en bølle, smisker eller «backstabber» i fellesskap.

Noen konkrete tips for håndtering av ulike arketyper:

  • Svikere/«backstabbers»: Her skal du nærme dem forsiktig og be dem (rolig) å forklare hva de mener med sine anklager, uten å bli sint eller beskylde dem. Når de vet at du er oppmerksom på dem, vil mange av dem skjerpe seg.
  • Smiskeren: Å stjele rampelyset fra dem ved å gjøre en fantastisk jobb og komme med dine egne gode forslag. Ingenting vil ta sjefens oppmerksomhet mer enn fremragende arbeid. Bare husk en smisker fort kan bli en «backstabber» dersom han/hun føler seg frarøvet oppmerksomhet.
  • Håndtering av en alfa: Forhold deg fornuftig og rolig, men stå på ditt overfor disse menneskene. Hvis du truer dem åpenlyst, vil de bite tilbake som en rotte trengt opp i et hjørne. Ikke konfronter dem direkte, men be dem heller forklare sine hensikter.
  • Personlig hygiene: Dette er et lederansvar – men hvis du skal ta opp personlig hygiene, så gjør det diskret og privat.

Hvis du opplever alvorlig mobbing eller trakassering av noe slag på arbeidsplassen, eller ser at andre opplever det, så bør du definitivt forvente at din arbeidsgiver tar grep. Start med å håndtere problemet uformelt, kanskje med din nærmeste leder, en tillitsvalgt eller noen i HR-avdelingen.

Det neste trinnet er en formell klage eller varsling.

Powered by Labrador CMS