Samfunn

Ap-leder Jonas Gahr Støre hilser blidt på utenriksminister Børge Brende under Stortingets spontanspørretime onsdag. Sprøsmålene var av mer alvorlig karakter.

Støre: Ikke dramatisk ved våre grenser

Ap-leder Jonas Gahr Støre krever svar på hva regjeringen vil gjøre for å styrke grensesamarbeidet i Norden og Europa.

Publisert Sist oppdatert

– Vi trenger ikke et lekket notat fra Utenriksdepartementet for å innse at situasjonen sør i Europa er ekstraordinært vanskelig – og potensielt dramatisk for mennesker på flukt – og politisk for hele samarbeidet i Europa, sa Støre i Stortingets spørretime onsdag.

Han tilføyde at dramatikken i disse dager ikke utspiller seg langs våre grenser her i nord.

– Utviklingen i fjor viste oss at vi kan bli overrasket. Men det er ikke presset ved norske grenser som bør uroe oss nå, nå strammes det inn i hvert land for seg – stikk i strid med hva et samarbeidende Europa står for, sa Støre.

EU-dialog

Støre ville vite hva utenriksminister Børge Brende (H) vil gjøre for å bidra til å stabilisere situasjonen. Brende svarte at regjeringen vil samarbeide tett med EU for å få til dette.

– Det er vesentlig at EU og Tyrkia blir enige om hvordan flyktningstrømmen som går igjennom Tyrkia kan håndteres. Det er mulig for Tyrkia å etablere flere flyktningleirer hvis vi er med å finansiere dette, sa Brende.

Utenriksministeren la til at det er helt avgjørende å stabilisere landene der flyktningene og migrantene kommer fra. I redegjørelsen han holdt for Stortinget tirsdag sa Brende at den kritiske fasen ikke nødvendigvis ligger bak Europa. Tilstrømmingen sør i Europa fortsetter på et høyt nivå, til tross for at det i fjor kom flere enn 1 millioner flyktninger og migranter.

Norden

Ap-lederen som selv har sju års erfaring som utenriksminister, uttrykte bekymring også for det nordiske grensesamarbeidet.

Det er en «skarpere tone» mellom nordiske land, grensekontroller og innstramminger, som også vil påvirke reisene internt i Norden, anførte Støre.

Utenriksministeren svarte at et velfungerende nordisk samarbeid er en klar prioritet for regjeringen.

Powered by Labrador CMS