Europa

Sveriges næringsminister Mikael Damberg sammen med statsminister Stefan Löfven.

Svenskene frykter handelskrig med Kina

Flere europeiske land ønsker å innføre tariffer mot billig kinesisk stål. Men Sveriges næringsminister Mikael Damberg frykter for effektene.

Publisert Sist oppdatert

Det importeres så mye stål fra Kina til de europeiske landene at prisene er på rekordlave nivåer. Det siste året har prisen falt med 40 prosent.

Kinesisk stål produseres ofte av statlig eide selskaper som mottar betydelig statsstøtte enten i form av subsidier, men også gjennom lavere rente på lånene, og en av effektene er at stålindustrien i Storbritannia og Frankrike har store problemer med å konkurrere på pris.

I det siste er det i Europa reist forslag om å innføre tariffer mot det kinesiske stålet. Det melder Svenska Dagbladet som har snakket med næringsminister Damberg om saken.

– Vi støtter en linje om frihandel, og vi er forsiktige med å ville innføre handelspolitiske instrumenter. Det har ofte lett til å få uante konsekvenser på helt andre områder enn de som man først så for seg, sier han til avisen.

Samtidig ønsker han ikke å la Kina fortsette praksisen uhindret.

– Nei, vi har ingen interesse av å la Kina overprodusere og presse prisene her. Men innen handelspolitikk er det viktig å ikke være naiv. Ingen er tjent med en handelskrig, sier han.

Les mer om problemene med Kinas statlig eide selskaper og overproduksjon her.

Powered by Labrador CMS