Samfunn

Slik gjør Norge verden til et bedre sted.

Sverige verdens beste land - Norge utenfor topp 10

Men vi er gode på klimaarbeid. Og dessuten er det ikke så mange som flykter herfra.

Publisert Sist oppdatert

Joda, Norge er fortsatt et av verdens rikeste land, og vi skårer fortsatt høyt på FNs indeks for menneskelig utvikling.

Men på Good Country-rangeringen til Simon Anholt som vurderer en rekke viktige indikatorer og målinger som til sammen gir et bilde på hvordan landet bidrar til å gjøre verden til et bedre sted, klokker vi inn på en 13. plass.

Og kanskje enda verre: Det er Sverige som er verdens beste land. Og danskene er nummer to.

Gjør verden bedre

Good Country-indeksen tar utgangspunkt i syv kategorier og måler hvordan hvert land kan sies å bidra positivt eller negativt til disse. Som det alltid er med slike rangeringer, kan målene kritiseres for å være tilfeldig utvalgt og lnoen ganger lite treffsikre, men totalt sett gir de et interessant bilde av et land.

Kategoriene er vitenskap, kultur, internasjonalt fredsarbeid, verdensorden, klima, velstand og fordeling og helse. Innenfor hver katergori er det et kobbel av delmål. For eksempel er størrelsen på fair trade-produkters markedsandel et viktig delmål i velstand og fordelings-kategorien.

Vi er gode på klima

Ikke overraskende er det klimaarbeidet og bidraget til verdensordenen som er Norges paradegrener. På klimaarbeid er vi gjennomgående bunnsolide. Og vårt viktigste bidrag til verdensordenen er at vi ikke flykter til andre land.

Dårligst gjør vi det på fredsarbeid (eksport av våpen trekker kraftig ned, og det veier tydeligvis ikke opp for pliktoppfyllende betaling av FN-regningen).

På forskning og utviklingsfronten blir Norge rangert som nummer 41, hovedsaklig fordi vi ikke tiltrekker oss internasjonale studenter i stort nok antall.

Grunnen til at Sverige er så gode, er at de bidrar mer enn andre til den globale kulturen, (Sverige er nummer 3 i verden på dette området), og landet er best på velstand og fordeling og helse.

Foto Good Country Index
Powered by Labrador CMS