Ledelse

Ta referansesjekken på alvor

For mange blir en rask referansesjekk en tapt mulighet til å finne riktig kandidat. Det kan bli dyrt.

Publisert Sist oppdatert

Høsten er tid for nyansettelser, og ifølge norske sjeføkonomer er det flere norske arbeidsgivere som er ferd med nettopp det nå enn på lenge.

som leder har du kanskje allerede bladd deg gjennom bunken med søkere, plukket ut de mest lovende kandidatene og bestemt deg i ditt indre sinn for hvem du aller hest vil ha med på laget. Det eneste som gjenstår før du sender ut offisielle tilbud om jobb, er å sjekke referansene.

Fort gjort, og kanskje ikke så viktig i det store og hele, tenker mange. Men det er en feilslutning, ifølge Pricilla Claman i rådgivningsselskapet Career Strategies som har snakket med Harvard Business Review om referansesjekken.

– Selv om magefølelsen kanskje har rett i ni av ti tilfeller, er det den tiende gangen når du tar feil at du ender med en svært kostbar feilansettelse, sier hun.

Men ofte kommer det lite nyttig informasjon ut fra å ringe referansene som er oppgitt på jobbsøknaden.

Her er noen tips til hvordan man kan få mest mulig ut av en referansesjekk.

1) Søk råd hos flere

Spør alle som har vært i kontakt med søkeren i forbindelse med ansettelsesprosessen i din egen organisasjon, hva de ser på som den kanskje største utfordringen med søkeren. Bruk denne kunnskapen i samtalen med referansene. Målet er å kommer lenger enn å kun verifisiere fakta på CVen, ifølge Claman. Ideelt sett vil du også få svar på om kandidaten har egenskapene du søker for stillingen.

2) Sett riktig tone for samtalen

Ifølge Claman bør man i utgangspunktet bruke tid på en referansesamtale. For viktige stillinger mener hun en time kan være riktig å være innstilt på, selv om det ikke trenger å ta så lang tid. Start med å spørre hvordan referansen kjenner kandidaten og vurder om det er tilstrekkelig for seg. Fortsett deretter med å gi kandidaten komplimenter. Poenget er å unngå å skape en lojalitetskonflikt ved å være for kritisk. Som regel kjenner kandidaten og referansen hverandre godt.

3) Beskriv jobben og oppgavene nøye

Ikke still brede spørsmål, som "hva kan du fortelle meg om Ola?" Ved å være så konkret som mulig om oppgavene i stillingen vil det være lettere for referansen å gi konstruktiv tilbakemelding.

4) Se opp for røde flagg

Dersom referansen ikke er informert om at du kan komme til å ringe, er det er dårlig tegn, mener Claman. Et annet åpenbart rødt flagg vaier hvis referansen selv sier at hun ikke er riktig person til å vurdere kandidaten på enkelte områder.

5) Ikke glem å undersøke sosiale egenskaper

Referansesjekken er også en god anledning til å danne seg et bilde av kandidatens sosiale ferdigheter. Spørsmål som hva motiverer kandidaten? og hvor selvdrevet vil du si hun er? kan være gode i så måte.

Powered by Labrador CMS