Europa

Den britiske statsministeren Theresa May under en pressekonferanse i Hangzhou, Kina der G20 toppmøtet startet søndag.

Theresa May nekter å forplikte seg til brexit-løfter

Storbritannias nye statsminister sier hun ikke vil garantere å innføre et poengbasert innvandringssystem som favoriserer kompetanse. Hun vil heller ikke love å styrke den nasjonale helsetjenesten (NHS) med 100 millioner pund i uken, slik brexit-kampanjen har lovet.

Publisert Sist oppdatert

Søndag startet G20-toppmøtet Hangzhou i Kina. Før møtet advarte både Japan og USA om risikoene og konsekvensene ved en britisk utmelding av EU.

Løftet om et poengbasert innvandringssystem som Australia har i dag og en ukentlig pengepakke på 100 millioner pund til NHS var to sentrale punkt i ut-leiren sin kampanje.

Les også: Lederutfordringen – Theresa May: Går for lykkelig skilsmisse

May nektet å offisielt støtte de to lovnadene da hun reiste til Kina for å delta på G20 toppmøtet, skriver The Guardian.

Tokyo truet blant annet med å flytte japanske bedrifter ut fra Storbritannia og over til andre europeiske land dersom ikke mange av de nåværende fordelene ved EU-medlemskap ble opprettholdt.

Kan skape sinne blant velgerne

Statsministeren har stilt seg tvilende til om et poengbasert system som baserer seg på ferdighetene til migranter ville være effektiv. Hun utelukket heller ikke at Storbritannia skal beholde ordningen med fortrinnsrett for EU-borgere.

«Et av problemene er om det poengbaserte systemet vil fungere. Det finnes ikke en enkel løsning på å redusere immigrasjon», sa hun til den britiske avisen.

Hun nektet også overfor The Guardian sin journalist å kommentere løftet om en ekstra ukentlig pakke på 100 millioner pund til den nasjonale helsetjenesten, skrotleggingen av merverdiavgift på drivstoff og å slutte å bidra til EU-budsjettet. Dette var alle løfter som ut-kampanjen ga sine velgere før brexit-avstemmingen.

«Jeg kommer til å jobbe for det jeg har sagt jeg skal jobbe for: den best mulige avtalen for Storbritannia i form av hvilket forhold vi skal ha med EU når vi forlater unionen», sa hun.

Det er ventet at disse uttalelsene vil skape mye sinne blant velgere som trodde de stemte for urokkelige løfter fra sentrale politikere i Mays nåværende regjering, som blant andre Boris Johnson.

Powered by Labrador CMS