Europa

Neelie Kroes mens hun var EU-kommisjonær for digital agenda.

Uber ansetter EUs forrige kommisjonær for digital økonomi

Svingdøren i EU-systemet ruller videre.

Publisert Sist oppdatert

Den nederlandske politikeren Neelie Kroes har en bakgrunn som en av EUs mest fryktende kommisjonærer. Før hun hadde ansvaret for EUs digital agenda og arbeidet med å bygge opp god infrastruktur rundt oppstartselskaper i Europa, var hun konkurransekommisjonær og ble beryktet for å ha brakt mektige Microsoft i kne.

I sin siste EU-jobb var hun ifølge Financial Times en stor tilhenger av Uber og deres forsøk på å få fotfeste i Europa. At hun derfor noen år etterpå, velger å jobbe for dem, er for mange Brussel-eksperter på ingen måte overraskende. Kroes skal sitte i et eget råd som skal hjelpe Uber med regulatoriske og PR-messige utfordringer.

– Uber må kommunisere på en ganske annerledes måte. Du må ikke anta at alle er ute etter deg, utalte Kroes til Financial Times.

Det har gått mer enn de nødvendige 18 månedene karantenetid siden Kroes var EU-kommisjonær, så hun står fritt til å hjelpe Uber. Hun er heller ikke den første som gjør det. FT viser til blant annet Charlie McCreevy som var sjef for det indre markedet og nå sitter i styret til Ryanair, og både Mario Monti og Karel Van Miert har vært innom Goldman Sachs.

Det er ukjent hva Uber vil betale Kroes, men Jonathan Ford i FT skriver at hun vil motta aksjer i selskapet som kan komme til å bli svært verdifulle. Han stiller spørsmål til praksisen ved at en EU-byråkrat kan komme i en situasjon at hun får mesteparten av det hun kommer til å tjene i løpet av arbeidslivet fra et selskap, som hun også har vært med på å regulere.

Powered by Labrador CMS