Annonse
Tidligere president Anders Besseberg i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) er beskyldt og anklaget for korrupsjon og for å hjelpe Russland med å skjule doping. Foto: Berit Roald / NTB
Synspunkt
Synspunkt

Korsfest! Korsfest!! Internasjonale skiskytterledere skal tas!

Jørn Bue Olsen er rådgiver i etikk og tidligere skiskytter                           

SYNSPUNKT. Nå skal en av de største internasjonale norske idrettspamper, tidligere president i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) Anders Besseberg tas! Det er en mann som «…ikke har noen etiske verdier eller interesse av å beskytte en ren idrett», ifølge granskningskommisjonen.

Dette er saken

Tidligere president Anders Besseberg i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) er beskyldt og anklaget for korrupsjon og for å hjelpe Russland med å skjule doping.

Siden april 2018 har østerriksk og norsk politi etterforsket anklager om doping, bedrageri og korrupsjon i IBU. Økokrim opplyser til NRK at Besseberg er siktet for grov korrupsjon og at straffesaken fortsatt er under etterforskning.

28. januar la IBUs uavhengige granskningskomite (ERC) frem sin rapport hvor de ramser opp en lang liste med kritikk, beviser og anklager Besseberg må svare for.

Kilde: NRK.no

Nærmere karakterdrap kan man knapt komme. Hvilke grunnlag og hvilken guddommelige evne og kompetanse har den britiske juristen som ikke har snakket med «objektet» for en slik dom?

Videre: Som «konsekvent har foretrukket og beskyttet russiske interesser i tilnærmet alt han har gjort.» Sammen med den tyske generalsekretæren, juristen og eks. skiskytterkvinnen Nicole Resch får disse skylden for all mulig korrupsjon, bestikkelser, forsøk på å skjule doping og uetisk adferd i skiskytterverdenen.

Idrettspresident Kjøll vil dømme uten lov og dom?                                                                                  

Men interessant her er at tross krigsoverskrifter i mediene begynner norske journalister denne gang behandlingen av saken ryddig. Aftenposten: De anklagede «er ikke dømt for noe som helst.» Jeg leser at det er ikke funnet konkrete beviser. Selv VGs Welhaven minner om «å ha tungen rett i munnen».

Da bør norske idrettsledere, eliteløpere o.a. som f.eks. Johan Kaggestad som har tilgang til mikrofon, nå prøve å besinne seg: Eks. skiskytterpresident Tore Bøygard prater og til dels insinuerer noe. Men nåværende president Arne Horten sier at forbundet vil vente på dom. Bra!

Utredningen burde vært sendt til politiet først – ikke til mediene

Men idrettspresident Berit Kjøll – idrettens toppleder, spekulerer i NRK 1.februar i å frata Besseberg sitt æresmedlemskap - uten lov og dom!? Hva er dette for leder? Det er altså igjen mediene; nå ved NRKs journalist Jan P. Saltvedt, som må minne om at Besseberg ikke er dømt for noe hverken i idrettens egne organer eller i rettssystemet. 

Samfunnet taper på korrupsjon                                                                                                                  

Ja, det er mye korrupsjon, bestikkelser og uetisk adferd i verden som vi må kjempe imot. Noen korrupte miljøer tjener grovt på kort sikt mens det ødelegger mye av velferdsutviklingen i mange land. En sak som denne har svært mange aspekter. Det har vært maktkamper mellom land i det gamle Sovjet, maktkamper internt i land i øst og i vest. Russerne ville f.eks. ikke selv ha skiskytterstjernen Tikhonov som kandidat til IBU-sjef. Og vi er vel ikke ukjent med maktkamper i Norge heller.

Og i avstemminger om OL og VM har det forekommet kjøp av stemmer. Det er smøring og trusler, dopingregimer, drap i dopinglaboratoriet i Russland, osv. Østerisk politi og Økokrim i Norge etterforsker nå saken. Utredningen burde vært sendt til politiet først – ikke til mediene.  Her ønskes tydeligvis forhåndsdom i mediene. At politiet visstnok ulovlig også har lekket data fra forhør gjør ikke denne saken mindre.

Et lederansvar – med klokskap                                                                                                                     

Hvordan Besseberg håndterte slike dilemmaer da han ble kastet inn i disse korrupte miljøene for snart 30 år siden vet jeg ikke. Men at det var svært vanskelig og helt umulig å gjøre alt rett, det vet jeg. Den gang var det vanlig og lov også i Norge med smøring. Smøringsutgiftene ble ført opp som legal utgift i regnskapet. Lovendring kom ca.1998. Og holdninger i samfunnet endret seg veldig fort. Som konsulent i Telenor da de etablerte seg i ØstEuropa vet jeg litt om dette. Korrupsjon var det vanlige i Russland og andre land – og i Norge. Det er fortsatt mye korrupsjon, men det er faktisk blitt bedre!

Ledere har mer ansvar for å rydde opp enn andre, men ingen enkeltpersoner har ansvar for all elendigheten. Foran de siste valgperiodene ville Besseberg trekke seg, men de fant ingen samlende kandidat og tryglet han å fortsette.

Og mens norske idrettsledere og andre jobber med å få bukt med dette - tenk at du skal inn til siste stående. Pust med magen og ta noen dype pust – før du skyter ned kolleger og tillitsvalgte som har brukt store deler av livet til beste for internasjonal skiskyting - og idrett. 

Vil du holde deg oppdatert på ledelse og arbeidsliv? Prøv et abonnement på Dagens Perspektiv, eller vårt gratis nyhetsbrev.

 

Synspunkt

Skriv til oss!

Del innsikt og meninger,
skriv til 
 
 

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Prøv DP

Klikk her for å prøve Dagens Perspektiv.


Annonse

Synspunkt

Skriv til oss!

Del innsikt og meninger,
skriv til 
 
 

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Prøv DP

Klikk her for å prøve Dagens Perspektiv.


Annonse